Bişniţarii cu telefoane „de marcă“ au umplut peronul autogării de lângă Piaţa Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele denumirilor pompoase ale gadgeturilor propuse la preţuri de nimic pe peronul autogării de lângă Piaţa Centrală, poţi găsi mobile furate sau contrafăcute. Acestea sunt vândute chiar sub ochii poliţiştilor.

iPhone 5, alb, de 4 GB, decodat, cu carcasă de aluminiu şi sistem de operare Android (n.r. - sistemul de operare pentru iPhone este iOS), la 1.500 de lei. În realitate, un astfel de telefon arată cel puţin dubios. L-am găsit duminica asta, la acelaşi preţ, la trei dintre cei cinci vânzători ambulanţi câţi încercau să-şi vândă gadgeturile mobile pe asfaltul încins al peronului de la autogara din vecinătatea Pieţei Centrale.

Carcasa din aluminiu e de fapt din plastic. Ecranul cu Retina Display arată mai jalnic şi mai zgâriat decât un original folosit, iar sistemul de operare, disponibil numai în rusă, dă rateuri ori de câte ori îl accesezi. „L-am luat din Moscova. Azi am vândut patru d-astea. Ia zi, cât dai pe el? Ţi-l las la 1.400“, îşi ofertează vânzătoarea gadgetul cu mărul pe dos. Mai fac un pas înapoi, mai sar 100 de lei din preţ. „Ia-l cu 1.200. Mai ieftin nu-l dau“, strigă ea.

Mă depărtez de tot de standul improvizat şi mă apropii de un alt bişniţar de telefoane. Cea mai ieftină ofertă e de 400 de lei, pentru un Nokia roz cu inserţii sclipitoare pe carcasă. E mare, greu şi fără baterie. Alături găsesc un alt smartphone cu ţiplă şi cutie originală. E un Samsung S3 care funcţionează cu două cartele SIM. Vânzătorul ne previne însă că telefonul e o copie făcută în China.

„Are memoria de până la 6 GB şi doar funcţiile de bază ale unui telefon obişnuit. Pe camera foto scrie 8 megapixeli, dar nu cred că are atâta. Vi-l dau cu 1.400 de lei“, susţine Vitalie, comerciantul căruia nici măcar sistemul de operare al aparatului nu-i este familiar. Apoi se uită lung după un poliţist care trece impasibil printre bişniţari.

Trecătorii se opresc, se uită şi merg mai departe. Sunt şi unii care le cumpără. „Ştiu că-i fals, dar arată ca un telefon modern. Nu-mi permit unul original, din magazin. Vreau să-l iau pentru soţie“, a spus Eugen Cotruţa, un locuitor din Străşeni. 

Telefoane furate, vândute pe două parale

În timp ce comerţul cu telefoane înfloreşte la colţ de stradă, responsabilii de la Primărie, de la Poliţie şi de la Protecţia Consumatorilor (APC) îşi pasează responsabilitatea. 

„Comerţul cu telefoane în autogară este ilegal, fiindcă aceşti vânzători ambulanţi nu au autorizaţii. Singurii care pot lua măsuri sunt inspectorii de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC)“, ne-a declarat Vadim Brânzaniuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chişinău.

Pe de altă parte, agenţii APC se plâng că nu pot interveni fără reclamaţii de la cumpărători. „La noi oamenii vin cu bonurile de casă ale produselor cumpărate. Reclamaţiile pentru telefoane ocupă un loc fruntaş, dar mai mult în privinţa clauzelor din certificatele de garanţie“, afirmă Viorelia Şterbeţ, ofiţerul de presă al agenţiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului General de Poliţie, Adrian Jovmir, comercianţii din Piaţa Centrală şi cei din piaţa de pe Calea Basarabiei care vând telefoane încearcă, în mare parte, să scape de aparatele furate. „Poliţiştii au ridicat deseori de la cumpărători telefoanele furate, pentru că sunt dovezi în cauze penale. Aceştia pot fi despăgubiţi doar prin decizie judecătorească“, susţine Jovmir.

Cum să te asiguri  că ţi-ai luat un celular bun

Specialiştii sunt de părere că scapi de această grijă dacă-ţi iei mobilul dintr-un magazin certificat de producător. Şi garanţia pe care o primeşti este un indiciu de calitate, dar dacă produsul e revândut după ce a fost cumpărat din Europa, acest act îşi pierde valabilitatea.

„Clienţii se pot uita dacă seria de pe cutie corespunde cu cea de pe aparat. În magazinele autorizate dispozitivele cumpărate cu defecte pot fi returnate în cel mult 14 zile“, explică Vadim Guzgan, director de marketing al unui retailer de telefoane mobile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite