Banii Universităţii Tehnice se duc în Brânza cu microsatelitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ion bostan rectorul utm telescop

„Fiecare trage la turta lui“, spune o vorbă veche din români. Universitatea Tehnică din Moldova va trimite un echipament tehnic menit să monitorizeze zborul microsatelitului ,,Republica Moldova” chiar în satul de baştină al rectorului universităţii, Ion Bostan. „De ce anume în satul Brânza? Pentru că eu sunt de acolo. Lasă fiecare sat să-şi facă un bostan”, şi-a argumentat academicianul „generozitatea”.

În cadrul liceului teoretic din satul Brânza, raionul Cahul, va fi creat un ,,Centru de creaţie al tineretului”, care are ca scop să îmbunătăţească lecţiile de fizică. Majoritatea utilajelor tehnice pentru dotarea centrului vor fi donate de UTM. Printr-un proiect de lege, care urmează să fie aprobat curând, şcolarii vor primi o turbină eoliană, o staţie fotovoltaică, un stâlp cu felinare, accesorii şi un telescop.

Telescopul, „minunea“ din Brânza

„Proiectul educaţional va contribui la dezvoltarea gândirii creative a liceenilor şi la dezvoltarea cunoaşterii tehnologiilor moderne precum este conversia energiilor regenerabile. Totodată, centrul va contribui la înţelegerea mai profundă de către elevii claselor liceale a temelor din cursul de fizică referitoare la procesele electrofizice şi aerodinamice”, scrie în proiectul de lege. 

Echipamentul tehnic trimis la Brânza va sta la baza creării unui Punct de Sprijin, integrat cu infrastructura terestră de comandă şi monitorizare a zborului microsatelitului ,,Republica Moldova”, elaborat de Universitatea Tehnică a Moldovei. Utilajul va avea o destinaţie triplă: determinarea coordonatelor satelitului pe orbită la intrarea acestuia în zona de vizibilitate de pe teritoriul Republicii Moldova prin coridorul sudic, înregistrarea abaterilor traiectoriei satelitului sub acţiunea perturbaţiilor cosmice, observarea corpurilor cereşti (a planetelor Sistemului Solar, a Lunii şi a Soarelui, a constelaţiilor, a fenomenelor cereşti etc.) de către elevii liceelor din Lunca Prutului.

ion bostan rectorul utm telescop

Al doilea telescop care va monitoriza zborul microsatelitului moldovenesc  va fi insatalat în satul de baştină al rectorului UTM.

De ce satul rectorului Bostan: „Pentru că eu m-am născut acolo“

Rectorul UTM, Ion Bostan, a explicat că satelitul va intra pe orbită în zona de vizibilitate de pe teritoriul Republicii Moldova prin coridorul sudic, iar pentru monitorizarea acestuia este nevoie de încă un telescop. „Satelitul creat de studenţii de la UTM este foarte mic, cântăreşte 10 kilograme. Pentru a monitoriza zborul satelitului şi distanţa la care se va afla de pământ nu e nevoie decât de două telescoape. Unul va fi instalat la Chişinău, iar al doilea trebuie montat în zona sudică a Republicii Moldova. De ce anume am transmis utilajele în satul Brânza? Pentru că eu m-am născut acolo. Lasă fiecare sat să nască un bostan”, s-a apărat rectorul UTM, specificând că are prieteni de încredere în sat care vor păzi telescopul ca pe ochii din cap. 

liceu satul branza

Lecţiile de fizică, mai atractive

Telescopul din Brânza va lucra concomitent cu cel din Chişinău, fiind comutat pe serverele Centrului Naţional de Tehnologii Spaţiale din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei. „Vom putea determina coordonatele satelitului prin cele două telescoape. Satelitul se va afla la o înălţime de 650 de kilometric. Telescopul din Brânza a fost cumpărat pentru acest proiect. Însă elevii vor putea urmări şi corpurile cereşti, constelaţiile”, a mai spus Bostan. 

Directoarea liceului din Brânza, Maria Bichir, spune că peste două luni centrul va fi deschis şi că oricine poate să-l viziteze. „La centrul de creaţie vor avea acces toţi elevii de pe malul Prutului. Telescopul va fi instalat pe acoperişul liceului. Liceul nostru colaborează de mai mulţi ani cu UTM, pentru că rectorul universităţii e din acest sat. Aşteptăm ca decizia guvernului să intre în vigoare, să primim utilajul. Vom amenaja un cabinet la etajul doi al liceului, pentru necesităţile didactice din cadrul orelor de fizică şi astronomie. Consiliul Raional Cahul va achita salariul unui coordonator instruit special”, a subliniat Bichir. 

De la Coşbuc la Bostan

ion bostan rectorul utm

Liceul Teoretic „George Coşbuc” din satul Brânza, raionul Cahul, şi-a schimbat denumirea în „Academician Ion Bostan” înainte de alegerile din 30 noiembrie 2014.

Drept răsplată pentru „micile surprize” făcute de rectorul UTM în satul său de baştină, profesorii din liceu au cerut la raion ca denumirea Liceului „George Coşbuc” să fie schimbată în „Academician Ion Bostan”. 

„Denumirea liceului a fost schimbată în noiembrie 2014. A fost satisfăcută o doleanţă a corpului profesoral. Legea permite, având în vedere că e băştinaş şi că e cetăţean de onoare al satului. A mers un grup de profesori în vizită la dumnealui, ca să îi ceară acordul. Hai să dăm nume instituţiei atunci când omul este în viaţă, nu când a murit”, a conchis directorul direcţiei învăţământ Cahul, Valeriu Baban. 

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, simpatizantul PLDM din care face parte şi academicianul Bostan, la început „s-a înflăcărat” când a auzit că un liceu nu va mai purta numele unui mare poet român. Însă, după aflarea numelui academicianului, s-a pierdut în bâlbâieli: „Da, cine a făcut asta? A, cei din satul de baştină al lui Bostan. Dacă este dorinţa autorităţilor locale, ce să le facem? E treaba lor. Nu-i putem obliga. Nu se întâmplă nimic cu Coşbuc. Sunt sute de licee care-i poartă numele. Da, Coşbuc e un mare poet al neamului românesc. Însă e o problemă neimportantă. Nu ştiu dacă deranjează. Coşbuc este mare şi fără locuitorii din Brânza”.  

Microsatelitul „Republica Moldova”

ion bostan rectorul utm telescop

Microsatelitul „Republica Moldova” este primul satelit, care a fost creat de un grup de studenţi de la UTM. Acesta va permite fotografierea Republicii Moldova în scopul realizării unei hărţi, dar şi a supravegherii nivelului apei în râuri. Satelitul moldovenesc va ajunge pe orbită cel târziu în 2017. Mai sunt necesare 2 milioane de lei pentru definitivarea proiectului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite