Aureliu Ciocoi: Faptul că nu mai avem medici testaţi pozitiv s-ar putea să se datoreze vaccinării

Aureliu Ciocoi: Faptul că nu mai avem medici testaţi pozitiv s-ar putea să se datoreze vaccinării

Aurel Ciocoi gov.md

Nouă persoane din sistemul medical au fost depistate pozitiv cu COVID-19 în ziua de luni, 12 aprilie. „Îmbucurător e că nu e vorba de niciun medic, cele nouă persoane sunt personal auxiliar. Faptul că deja nu mai avem medici testaţi pozitiv s-ar putea să se datoreze vaccinării”, a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, la un briefing de presă, după şedinţa Centrului unic de comandă a stării de urgenţă, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totodată, Aureliu Ciocoi a atenţionat că rămâne mare cifra de cazuri active (11890) şi rămâne înaltă incidenţa infectărilor cu COVID -19. Încă mulţi pacienţi sunt în stare gravă (1281) şi se înregistrează o cifră mare a pacienţilor în stare extrem de gravă (293). Potrivit premierului interimar, ritmul de imunizare e lent pentru că încă e la prima etapă şi pentru că cetăţenii încă manifestă o oarecare rezistenţă în ceea ce priveşte vaccinarea. Chiar şi aşa, 1551 de persoane s-au vaccinat deja cu a doua doză de vaccin.

Făcând trimitere la raportul reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), de la instituirea stării de urgenţă, 1 aprilie şi până în prezent, în Republica Moldova au intrat aproape 70 de mii de concetăţeni. Totodată, au fost depistate 122 de teste COVID false, MAI a comunicat în cadrul şedinţei că există o reţea care contra-cost oferă teste negative, iar un test ar costa între 50-100 de euro bucata. De la 1 aprilie, MAI a monitorizat 1385 de lăcaşe de cult şi a constatat că sâmbăta şi duminica, în cadrul slujbelor religioase per general se respectă cerinţele epidemiologice impuse.

Poliţiştii au întocmit 2967 de procese contravenţionale persoanelor fizice, cea ce, în opinia lui Aureliu Ciocoi, atestă o lipsă de disciplină şi respect faţă de restricţiile impuse, şi 2174 persoanelor juridice. Per total, au fost prescrise amenzi în valoare de 4,5 milioane de lei dintre care peste un milion de lei deja au fost achitaţi. Între orele 23.00-5.00, au fost întocmite 67 de procese contravenţionale, preponderent în serile de vineri şi sâmbătă. Potrivit MAI, se înregistrează o tendinţă îngrijorătoare în legătură cu tineretul care migrează spre vile sau apartamente închiriate, unde organizează petreceri în perioada orelor marţiale.

Aureliu Ciocoi a adăugat că Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a efectuat 27 de controale inopinate, identificând cinci neconformităţi, la trei instituţii medicale private şi două instituţii preşcolare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările