Aurelian Lavric: Perspectiva relaţiilor cu UE depinde de calitatea oamenilor politici de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul în geopolitică Aurelian Lavric, doctor, conferenţiar universitar, este de părere că perspectiva relaţiilor cu Uniunea Europeană va depinde de calitatea oamenilor politici care vor fi la putere la Chişinău.

În opinia sa, în prezent relaţiile Republicii Moldova cu UE nu sunt cele dorite şi care ar putea aduce beneficii. „Din mai multe motive, inclusiv din cauza instabilităţii politice din Republica Moldova. Cumva accentul nu se pune pe această relaţionare, aşa cum ar trebui să fie”, a declarat conferenţiarul în cadrul dezbaterilor publice „Despre calitatea relaţiei UE-RM prin prisma celor şase condiţii noi şi vechi”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Aurelian Lavric a declarat că Uniunea Europeană îşi doreşte ca statele din jur să fie stabile, să aibă guverne şi instituţii stabile. Şi aceasta este abordarea democratică din civilizaţia europeană – un stat este modern, prosper, în măsura în care dispune de instituţii de stat eficiente. Conferenţiarul a subliniat că ceea ce face diferenţa între un stat democratic şi unul autoritar ţine în fond de instituţiile din domeniul justiţiei. Din aceste considerente, UE şi-a dorit ca Republica Moldova, ca partener, ca stat asociat să aibă un sistem de justiţie care să asigure o atmosferă de calm, de dezvoltare armonioasă.

În opinia sa, sectorul justiţiei se va regăsi mereu printre condiţionalităţile UE. Şi aceasta pentru că justiţia rămâne o problemă şi chiar dacă s-ar face eforturi şi acţiuni, oricum rămâne un domeniu care necesită îmbunătăţiri continue. Potrivit expertului, în Republica Moldova mereu există o tentaţie din partea politicului de a a-şi „asigura spatele cumva”. Mai ales, atunci când vine vorba despre desemnarea judecătorilor. Şi în opinia sa, aceste fenomen trebuie stârpit.

„Tendinţa şi fenomenul legat de controlul justiţiei a existat încă din anii ‘90, poate chiar dacă nu atât de vizibil. Acesta este un domeniu esenţial. Adică atunci când în Republica Moldova va exista un sistem de justiţie independent, care nu va fi supus ingerinţelor din partea politicului, atunci vom putea spune că şi politicienii vor avea frică la următoarele scrutine electorale, dar şi de justiţie. Va exista o anumită frică, care va determina eficienţă şi responsabilitate în faţa poporului”, a menţionat expertul în geopolitică.

Potrivit conferenţiarului, nu trebuie neglijat aspectul, că în UE, dar şi în general în spaţiul civilizaţional întotdeauna există această tendinţă spre perfecţionare şi ea nu are limită. Şi spaţiul respectiv permanent îşi eficientizează instituţiile, inclusiv în justiţie, în administraţie.

Aurelian Lavric a menţionat că nu trebuie să credem că odată realizate nişte cerinţe tehnice, vom putea spune că, gata, am realizat reforma justiţiei. Or, va trebui în continuu să ne gândim ce putem îmbunătăţi.

Dezbaterile „Despre calitatea relaţiei UE-RM prin prisma celor şase condiţii noi şi vechi”, sunt ediţia a 147-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite