Au fost desemnaţi jurnaliştii anului 2018

Au fost desemnaţi jurnaliştii anului 2018

FOTO IPN

Cei mai buni jurnalişti ai anului 2018 au fost premiaţi în cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă, ediţia a 24-a, organizată pe 6 decembrie, la Chişinău. În cadrul acestei ediţii a Galei au fost oferite nouă premii la şase categorii: emisiune TV şi radio, fotografie, investigaţie, longread, reportaj TV şi presa scrisă. De asemenea, au fost acordate şi şase premii speciale, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

La categoria jurnalism TV şi radio, câştigătoare au fost desemnate jurnalistele Natalia Sergheev de la Radio Europa Liberă şi Marina Ciobanu şi Viorica Tataru de la publicaţia „Ziarul de Gardă”. Premiul pentru fotojurnalism de calitate a fost ridicat de către Andrei Mardari, Agenţia de presă „Moldpres” şi Nadejda Roşcovanu, ziarul „Jurnal de Chişinău”. Premiile la categoria Longread le-au revenit Polinei Cupcea, jurnalistă la „Oameni şi Kilometri” şi redacţiei „NewsMaker”.

Investigaţia anului a fost desemnată „Paradisul Oligarhului”, difuzată şi în format video de RISE Moldova, realizată de jurnaliştii Nicolae Cuşchevici, Liuba Şevciuc şi Olga Ceaglei. Liuba Şevciuc a remarcat că împreună cu colegii a muncit destul de mult la respectiva investigaţie, mai ales că nu a existat un buget suficient în acest sens. Fiecare din colegi a muncit pe segmentul său, aşa ca la final produsul obţinut fiind apreciat şi de societate.

Tatiana Mitrofan de la ziarul „Observatorul de Nord” a luat premiul la categoria presa scrisă, iar Stela Dănilă, TVR Moldova, la categoria Reportaj TV pentru Campania „Diferiţi dar la fel”. Potrivit Stelei Dănilă, jurnalismul social şi reportajele sociale i-au fost întotdeauna aproape de suflet pentru că poate ajunge cu ele la inimile telespectatorilor. „Campania mediatizată în octombrie la TVR Moldova a vrut să scoată în faţă poveştile oamenilor care poate arată diferit, au un comportament mai diferit, dar în esenţă au aceleaşi dorinţe ca şi noi toţi: să fie acceptaţi, să aibă prieteni să meargă la şcoală şi să fie iubiţi”, a spus Stela Dănilă.

În cadrul galei au fost oferite şi şase premii speciale. Astfel, evoluţia anului a fost declarat postul de televiziune TV8. Iurie Rotaru, jurnalist la ziarul SP, Bălţi a devenit speranţa anului. Cel mai bun vlog a fost desemnat „Vlogul unei Mame Feministe” al Alinei Andronache. „Îmi doresc prin acest vlog să creez o lume fără steriotipuri, oricine să fie liber, să trăiască liber, să fie respectat şi să poată face ceea ce vrea el, fără să fie discriminat sau constrâns de societate. Oricine, fie că e persoană cu dizabilităţi sau femeie, să poată trăi liber”, a declarat Alina Andronache.

Premiul de excelenţă a fost acordat lui Tudor Iaşcenco de la ziarul „Cuvântul”.
Pentru cea mai bună reflectare a realităţilor din regiunile Republicii Moldova de către presa locală a fost premiat portalul Nokta.md. Cel mai bun proiect media a devenit campania „Generaţia Unirii” de la TVR Moldova.

În cadrul Galei a fost înmânat şi Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Profesională Jurnalistică, oferit de Consiliul de Presă, care în acest an i-a revenit Ziarului „SP” de la Bălţi.

Nadine Gogu, directoarea Centrului de Jurnalism Independent a menţionat că juriul în acest an a avut foarte mult de lucru, deoarece au fost multe materiale bune şi foarte bune, în special la unele categorii. „Asta ne vorbeşte despre ceea că avem jurnalism de calitate chiar dacă în anumite situaţii, deseori noi ne confruntăm cu anumite probleme”. Directoarea CJI speră că la anul viitor mai mulţi jurnalişti vor aplica la concurs, mai ales că se împlinesc 25 de ani de la iniţierea Galei.

Gala a fost organizată de către Centrul pentru Jurnalism Independent, Clubul de presă din Chişinău şi Comitetul pentru Libertatea Presei. „Topul Jurnaliştii anului ” se organizează anual, începând cu anul 1995, în cadrul Clubului de presă din Chişinău. Scopul principal al acestei acţiuni, care se înscrie în obiectivul de a contribui la consolidarea jurnalismului profesionist, este de a sprijini şi încuraja eforturile jurnaliştilor de a face o presă de calitate, aderând la standardele profesionale internaţionale.

 

 
citeste totul despre: