Armenia în blocaj, după o săptămână de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul armean le-a declarat jurnaliştilor că autorităţile nu-şi vor schimba decizia referitoare la 
majorarea tarifelor la energie FOTO: yahoo.com
Premierul armean le-a declarat jurnaliştilor că autorităţile nu-şi vor schimba decizia referitoare la majorarea tarifelor la energie FOTO: yahoo.com

Creşterea preţului la energia electrică a generat o mişcare puternică la nivelul întregii Armenii: o problemă mare din punct de vedere social pentru o ţară mică din sudul Caucazului a adus populaţia în stradă. Deja de mai multe zile, armenii dorm pe străzile Erevanului cerând tarife rezonabile la energia electrică.

Totul a început în primele zile a lunii mai când ”Reţelele Electrice ale Armeniei”, o filială a unei companii ruseşti, care se ocupă cu producţia şi distribuirea energiei electrice, a anunţat o creştere a preţului la energie cu 17,8  drami armeni. Ca rezultat preţul pentru un kilowatt-oră a crescut până la 58,93 drami (circa 0,13 dolari SUA), ceea ce reprezintă un preţ destul de mare pentru armeni în condiţiile actuale.

Mişcarea ”Nu Jafului”

Anunţul companiei ”Reţelele Electrice ale Armeniei” a fost întâmpinat cu revoltă. Aceasta şi-a justificat majorarea tarifelor prin faptl că în prezent activează în pierdere, însă mass-media şi experţii au realizat nişte investigaţii şi au scos la iveală risipa de bani făcută de companie şi de angajaţii acesteia şi le-au prezentat publicului, fapt ce a provocat furia tuturor.

Partidele politice din Armenia au contestat şi au condamnat de asemenea decizia ”Reţelele Electrice ale Armeniei”. Acest lucru a provocat revolta tinerilor, iar aceştia au înfiinţat o mişcare civică sub numele ”Nu jafului” şi şi-au asumat responsabilitatea pentru organizarea protestelor stradale.

Ca răspuns la reacţiile apărute şi plângerile primite, Comisia de Reglementare a Serviciilor Publice, care este responsabilă pentru deciziile referitoare la tarifele la energia electrică, a promis că va examina toate argumentele prezentate de ”Reţelele Electrice ale Armeniei” şi va lua o decizie.

Între timp cetăţenii armeni au continuat să protesteze în Erevan şi în regiunile Armeniei împotriva majorării preţurilor de către distribuitorul de energie.

Într-un final, pe data de 17 iunie, Comisia de Reglementare a Serviciilor Publice a luat decizia de a permite majorarea tarifelor la energie cu 7 drami în loc de 17,8 cât s-a cerut iniţial. Directorul instituţiei a menţionat că creştere preţului nu are nimic de a face cu luxul pe care şi-l permite conducerea şi angajaţii ”Reţelele Electrice ale Armeniei”, ci este necesară pentru funcţionarea normală a sistemului energetic.

Armenii refuză să plătească

Majorarea redusă a tarifelor nu a potolit societatea armeană, ci i-a făcut pe oameni să se mai organizeze odată şi să îndemne lumea să iasă în stradă cu sloganul ”Nu jafului” şi să nu plătească noile tarife.

Pe data de 19 iunie, mişcarea ”Nu jafului” a organizat un protest masiv în Piaţa Libertăţii din Erevan. Tinerii participanţi la protest au menţionat în repetate rânduri în discursurile lor că nu vor achita preţurile stabilite de ”Reţelele Electrice ale Armeniei” după bunul lor plac. Aceştia au acuzat de asemenea autorităţile locale de faptul că i-au permis companiei ruse să acţioneze după cum o taie capul. Astfel ei i-au cerut guvernului ca în două zile să anuleze noile tarife aplicate pentru energia electrică.

Preşedintele Armeniei, Serj Sargsian, i-a invitat pe tineri să se întâlnească cu el şi să poarte nişte negocieri, însă nimeni nu a fost de acord, aceştia spunând că nu negociază nimic şi că tot ce vor ei este ca cererile lor să fie satisfăcute şi să fie anulate majorările. Astfel, aceştia au decis să rămână în continuare în pieţile şi străile capitalei, până când nu le sunt îndeplinite revendicările. În acest sens protestatarii au ignorat apelurile repetate ale poliţiei de a înceta să ocupe locurile în care s-au stabilit, însă au menţionat în permanenţă că protestează paşnic şi că nu-şi doresc nici un conflict cu poliţia şi că nu vor face nimic împotriva acesteia. În acelaşi timp, tinerii au subliniat faptul că protestul lor nu poartă deloc o tentă politică, ci una pur socială legată de faptul că se cere suspendarea majorării tarifelor la energie.

Violenţele poliţiei

În ziua următoare, însă, la orele 5 dimineaţa protestatarii au fost treziţi de tunurile de apă ale forţelor de ordine, iar reprezentanţii forţelor speciale îmbrăcaţi în civil au început să-i vâneze pe tineri şi pe jurnalişti, folosind forţa împotriva lor şi arestându-i. Între timp, nici un politician nu s-a arătat a fi de partea protestatarilor, iar abia a doua zi Parlamentul e emis o declaraţie în care condamnă incidentele. 

Pe data de 23 iunie, 250 de civili printre care şi jurnalişti au fost duşi în secţiile de poliţie, iar camerele foto şi video ale acestora au fost confiscate şi distruse.

În timpul diferitelor interviuri oferite jurnaliştilor, protestatarii au menţionat în permanenţă că nu au recurs deloc la forţă şi că nu s-au opus poliţiei, pentru a evita orice provocări.

În aceeaşi zi de 23 iunie, arestările şi violenţa la care a recurs poliţia i-a înfuriat şi mai tare pe cetăţeni şi i-a adunat într-un nou protest şi mai mare. Piaţa Libertăţii s-a umplut din nou, iar mii de persoane s-au întins într-o coloană lungă pe unul din bulevardele din centru, formând un perete în faţa cordonului de poliţie. Totodată mai multe persoane publice şi personalităţi culturale s-au alăturat protestatarilor.

Una dintre cele mai discutate probleme în momentul de faţă este faptul că mişcarea protestatarilor nu are un lider clar, aceasta fiind condusă de câţiva tineri ”aventurieri” care nu sunt în stare gestioneze foarte bine mulţimea. Ca răspuns la această problemă, tinerii spun că este bine că nu există un lider în acest moment, fapt ce-i face să se autocoordoneze mai bine, însă cred că liderul se va naşte după această mişcare. Ei menţionează că vor renunţa la proteste numai după ce revendicările lor vor fi îndeplinite.

Ultimile ştiri din Armenia vorbesc despre achiziţionarea ”Reţelele Electrice ale Armeniei” de către un businessman armean şi despre desfăşurarea unui audit internaţional la această companiei.

Zilele trecute preşedintele Armeniei a zburat în Belgia la summitul Partidului Popular European, iar ieri premierul armean le-a declarat jurnaliştilor în timpul şedinţei guvernului că autorităţile nu-şi vor schimba decizia referitoare la majorarea tarifelor deoarece compania energetică activează în pierdere. Acesta a menţionat de asemenea că executivul încearcă să mărească plăţile sociale pentru cei mai săraci dintre armeni.

Între timp protestele continuă.

Hripsime Hovhanisian, jurnalist al publicaţiei Aravot Daily, Armenia
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite