Arhivele comunismului. Adevărul despre „paradisul“ comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
28 iunie 1940. Tancurile sovietice au invadat Basarabia
28 iunie 1940. Tancurile sovietice au invadat Basarabia

SPECIAL „Adevărul“ lansează astăzi o rubrică nouă în care vom răsfoi împreună cu cititorii filele neştiute din trecutul sovietic al Basarabiei şi vom scoate la lumină informaţii pierdute în arhivele KGB. Rubrica permanentă, documentată cu ajutorul istoricului Igor Caşu, va prezenta acte inedite, fotografii şi mărturii ale victimelor regimului comunist.

„Adevărul“ inaugurează astăzi rubrica specială „Arhivele comunismului“. Săptămână de săptămână, vom publica materiale inedite despre istoria Basarabiei din perioada ocupaţiei sovietice şi calvarul trăit în „paradisul comunist“ de către românii din dreapta Prutului. Împreună cu moderatorul rubricii, istoricul Igor Caşu, care semnează şi editoriale în publicaţia noastră, vom scoate la lumină file din dosarele secrete ale fostului regim sovietic, ţinute sub lacăt până nu demult.

Mai citeşte:

Condamnat pentru că „respecta legile României"

Condamnat la moarte pentru că a cerut Unirea

Memoria comunismului, înainte şi după alegeri

Un analist rus recunoaşte: URSS a anexat Basarabia la 28 iunie 1940 VIDEO

Canibalismul provocat de sovietici în Basarabia

Teroarea sovietică din Basarabia şi Bucovina de Nord

FILE DIN DOSARELE KGB
„Societatea noastră nu cunoaşte încă suficient de bine ce a însemnat comunismul, cât de hidoasă a fost faţa ascunsă a regimului şi cât de adânci sunt rănile lăsate în conştiinţa acestui popor. Orice demers întru descoperirea adevărului este salutar, de aceea şi rubrica pe care voi avea onoarea să o îngrijesc, este mai mult decât binevenită“, a declarat pentru „Adevărul“ Igor Caşu, cel care va prezenta în paginile ziarului nostru campania „Arhivele comunismului“.

În calitate de membru al Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist, creată la începutul lui 2010 prin decret prezidenţial, istoricul a avut acces la arhivele Securităţii (fostul KGB sovietic - n.r.), ale Ministerului de Interne, Procuraturii, fostului Partid Comunist. Acum, Igor Caşu vine să împărtăşească şi cititorilor „Adevărul“ ceea ce a descoperit în dosarele care au fost până mai ieri secrete.

Cititorii vor afla lucruri puţin cunoscute legate de natura regimului comunist şi metodele perverse prin subtilitatea lor de a controla societatea - de la  arestarea celor etichetaţi drept „duşmani ai poporului“ până la internarea în spitalele psihiatrice a disidenţilor politici. „Vom analiza evenimentele începând cu perioada stalinistă şi până la «perestroika» lui Gorbaciov. Vom vorbi nu doar  despre represiuni, dar şi despre ce a însemnat viaţa cotidiană în comunism, mai ales după 1953, când teroarea nu a fost una de masă, ci individuală, făcută discret.

ATRACŢIA SPRE COMUNISM

Vom arăta prin probe incontestabile - documente, fotografii şi mărturii inedite - că «paradisul» comunist a fost o minciună ridicată la nivel de politică de stat, iar imperiul sovietic - o mare închisoare a popoarelor“, susţine istoricul.  

„Când vorbim despre comunism, trebuie să distingem între ideologie şi practică. De exemplu, în cazul nazismului, atât discursul cât şi metodele erau criminale. Acest lucru explică de ce nazismul este condamnat unanim. Nu şi comunismul. De ce? Una din explicaţii ar fi că ideologia comunistă avea o anumită atracţie la nivelul intenţiilor, a promisiunilor, anume de a crea o societate echitabilă, armonioasă, fără conflicte de clasă sau naţionale“, spune Caşu.

Închisoare pentru întârziere la lucru

Citiţi mâine în „Arhivele comunismului“ un articol despre politica de cadre a fostului regim şi felul în care se făcea justiţie în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Vom publica informaţii despre condamnarea în lagăre de corecţie a celor care întârziau la serviciu, în anii 40 ai secolului trecut.

Igor Caşu, istoric:

„Poţi scăpa de sechelele istoriei prin amnezie. Mai indicat e să depăşim trecutul prin cunoaşterea adevărului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite