APP va avea statut de autoritate administrativă centrală

APP va avea statut de autoritate administrativă centrală

FOTO IPN

Agenţia Proprietăţii Publice va avea statut de autoritate administrativă centrală, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de executiv în şedinţa din 11 octombrie. Astfel, instituţia se va subordona direct Guvernului, şi nu Ministerului Economiei şi Infrastructurii, cum este în prezent, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În competenţa APP va intra: administrarea bunurilor proprietate a statului, deetatizarea proprietăţii publice, respectarea drepturilor şi intereselor patrimoniului statului. APP va monitoriza respectarea obligaţiilor de către agenţii economici cumpărători ai proprietăţii publice în perioada de post-privatizare şi va coordona proiectele de parteneriat public-privat.

APP va propune candidaturile pentru numirea în funcţia de conducător al întreprinderii de stat sau a societăţii comerciale cu capital public sau majoritar public, cu un efectiv de personal mai mare de 100 de unităţi de personal şi o cifră de afaceri medie anuală pe ultimii trei ani de minimum 20 mln lei.

La fel, APP va elabora modelul de guvernare corporativă pentru întreprinderile de stat şi cele cu capital majoritar de stat. O altă competenţă a instituţiei va fi determinarea criteriilor de stabilire a remunerării lunare a membrilor Consiliilor de Administraţie ale întreprinderilor de stat, reprezentanţilor statului  în societăţile pe acţiuni cu capital public, membrilor comisiilor de cenzori.

Restructurarea APP se înscrie în contextul reformei administraţiei publice centrale.

citeste totul despre: