API: Poşta Moldovei continuă să impună condiţii arbitrare de distribuire a ziarelor

API: Poşta Moldovei continuă să impună condiţii arbitrare de distribuire a ziarelor

Asociaţia Presei Independente semnalează cu îngrijorare că Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” continuă să impună condiţii arbitrare de distribuire a ediţiilor periodice prin abonare şi vânzare cu amănuntul. Într-o declaraţie, citată de IPN, API cere intervenţia autorităţilor pentru a obliga „Poşta Moldovei” să nu facă abuz de poziţia sa dominantă pe piaţa distribuţiei trimiterilor poştale.

Ştiri pe aceeaşi temă

API aduce la cunoştinţa autorităţilor că ÎS „Poşta Moldovei” le cere redacţiilor să semneze contracte privind distribuirea ediţiilor periodice pentru anul 2019 care conţin clauze abuzive şi unilaterale. Astfel, contractul propus redacţiilor naţionale prevede că publicaţiile trebuie să-i acorde distribuitorului poştal spaţiu pe prima pagină pentru amplasarea publicităţii întreprinderii, iar dacă acest spaţiu n-a fost utilizat să poată fi recuperat în ediţiile următoarele ale revistei sau ziarului, din textul propus al contractului reieşind că este vorba de servicii care au urma să fie prestate de către redacţii gratuit.

Totodată, „Poşta Moldovei” îşi rezervă dreptul să modifice adaosul comercial pentru vânzarea cu amănuntul a publicaţiilor periodice, cu toate că acest adaos şi aşa este foarte mare, de 36% din preţul de vânzare. Printr-o altă clauză pe care API o consideră abuzivă, „Poşta Moldovei” îşi rezervă dreptul să refuze distribuirea publicaţiilor dacă returul acestora constituie peste 50% din cantitatea expediată spre comercializare pe parcursul a trei luni consecutive. Potrivit API, editorii sunt obligaţi să achite tarife suplimentare pentru împachetarea publicaţiilor sau să-şi împacheteze de sine stătător tirajele pentru fiecare centru de poştă din ţară, cu toate că anterior ambalarea publicaţiilor a fost parte a tarifului de distribuţie.

Editorii atrag atenţia Ministerului Finanţelor şi Serviciului Fiscal de Stat al Republicii Moldova asupra faptului că ÎS „Poşta Moldovei” obligă redacţiile să nu indice în facturile de expediţie preţul de abonare al ziarelor şi revistelor, ci doar partea care revine redacţiilor din acest preţ, ceea ce reprezintă o diminuare a costurilor şi ar putea fi interpretat ca o tentativă de evaziune fiscală.

API solicită repetat autorităţilor să intervină pentru a obliga „Poşta Moldovei” să nu facă abuz de poziţia sa dominantă pe piaţa distribuţiei trimiterilor poştale şi să elimine condiţiile contractuale abuzive pentru distribuţia publicaţiilor periodice.

 

citeste totul despre: