Apel privind eliberarea a doi şoferi de ambulanţă din detenţie la Dubăsari

Apel privind eliberarea a doi şoferi de ambulanţă din detenţie la Dubăsari

FOTO simbol

Asociaţia Promo-LEX a lansat un apel public prin care solicită eliberarea şoferilor de ambulanţă Anatolii Cebotari şi Alexei Carpov din detenţia administraţiei secesioniste din oraşul Dubăsari. Potrivit asociaţiei, din informaţia furnizată de rude şi martori, ar reieşi că ultimii au fost privaţi de libertate de către miliţia din Dubăsari după ce mai multe zile la rând au desfăşurat activitatea de muncă, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Promo-LEX menţionează că în dimineaţa zilei de 3 aprilie, bărbaţii, care sunt locuitori ai satului Molovata Nouă, raionul Dubăsari, aflându-se în oraşul Dubăsari, zonă aflată sub controlul organelor secesioniste, au fost reţinuţi de către reprezentanţii miliţiei. Atât, Anatolii Cebotari cât şi Alexei Carpov activează în calitate de şoferi de ambulanţă la Spitalul central raional Dubăsari, secţia Serviciu de urgenţă. Ultimii urmau să intre în tura de zi a serviciului său pe care, unul dintre ei îl practică deja de 36 de ani, iar celălalt – mai bine de cinci ani.

„Potrivit unor surse, în aceiaşi zi, un „judecător” al „Judecătoriei oraşului Dubăsari” i-a găsit vinovaţi pe deţinuţi de comiterea unei contravenţii administrative şi a stabilit o pedeapsă de 15 zile de arest administrativ pentru fiecare cu detenţia lor în izolatorul de detenţie din oraşul Dubăsari. Prietenii şi rudele celor doi au transmis anumite pachete alimentare şi haine pentru deţinuţii care au încercat să îşi facă meseria. Informaţii, cu privire la garantarea drepturilor la apărare acestora, precum şi informarea despre starea sănătăţii acestora, lipsesc”, se menţionează într-un comunicat de presă al asociaţiei.

Asociaţia Promo-LEX accentuează, în mod repetat, faptul că toate măsurile necesare şi caracteristice stării de urgenţă pe timp de criză epidemiologică trebuie coordonate eficient pentru a evita obstacole nejustificate, care la rândul lor compromit eforturile de prevenire a răspândirii virusului şi, mai ales, de tratare a pacienţilor.

În apelul public, prim-ministrului şi preşedintelui li se solicită să întreprindă acţiuni prompte în vederea eliberării imediate şi necondiţionate din detenţie ilegală a cetăţenilor Anatolii Cebotari şi Alexei Carpov. Procuraturii Generale i se solicită să investigheze situaţia prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală. De asemenea, este solicitată convocarea Comisiei Unificate de Control în regim de urgenţă pentru a cere retragerea imediată a posturilor din Cocieri, instalate nejustificat după 17 martie 2020. Şi misiunilor diplomatice i se solciită să monitorizeze situaţia.

Biroul politici de reintegrare nu a venit deocamdată cu o reacţie pe marginea acestui caz.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: