Anul 2012 văzut de fotoreporterii "Adevărul" Moldova

Anul 2012 văzut de fotoreporterii

Aşa începea epopeea trenului modernizat la Paşcani. FOTO Tudor Iovu

În 2012 am avut parte de un ger cumplit, dar şi de o secetă nemaiîntâlnită, am avut proteste năstruşnice, dar şi vizitele principalilor doi lideri europeni - cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Ne-am plâns eroii morţi la Nistru şi ne-am bucurat pentru succesele olimpicilor noştrii. Va prezentăm, la final de an, cele mai bune fotografii realizate de colegii noştrii Tudor Iovu şi Dumitru Goncear.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul politic al anului a fost alegerea şefului statului. După aproape trei ani de criză politică, parlamentarii l-au ales preşedinte pe magistratul Nicolae Timofti. Judecătorul s-a obişnuit mai greu cu protocolul, dar, până la urmă, şi-a întrat în rol. 

A fost momentul în care Republica Moldova a intrat în normalitate, iar în mai multe domenii au fost reluate sau iniţiate reforme ce trebuie să ne apropie de Uniunea Europeană. În domeniul politicii externe am excelat. În august, cancelarul german Angela Merkel, supranumită „doamna de fier a Europei“, ateriza la Chişinău. Iar la finele lunii trecute, un alt oficial european de rang înalt, José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, ne încuraja să continuăm calea aleasă. 

Vedeţi aici principalele evenimente politice ale anului

 
Foto
Evenimentele sociale din 2012
 
 
 
Foto
Oamenii şi locurile speciale pe care le-aţi descoperit împreună cu noi
 
 
Foto
Principalele evenimente ale anului 2012

În domeniul social, am comemorat victimele de la Nistru şi cele ale deportărilor staliniste, am stat de vorbă cu oamenii atunci când le-a fost mai greu din cauza secetei, i-am întrebat ce cred despre condamnarea comunismului sau despre venirea oficialilor europeni la Chişinău, am fost la puţinii români rămaşi la Râbniţa sau am căutat căluţii pirduţi din centrul Chişinăului. 

Vedeţi aici principalele evenimente sociale

La începutul verii, "Adevărul" Moldova te-a invitat într-o călătorie pentru a redescoperi cele mai frumoase peisaje, monumente de arhitectură şi istorie din Republica Moldova.

În prima zi de campanie "100 de locuri pe care să le vezi în Republica Moldova" am fost la Căuşeni, unde se află singurul locaş sfânt din ţară ce păstrează pictură murală medievală. Apoi am poposit la Purcari, pe meleagul unui vin de legendă. 
 
Am aruncat o privire proaspătă şi asupra unor locuri încărcate de istorie, precum sunt conacul lui Manuc Bei de la Hânceşti, am ajuns la muzeul de sub cerul liber de la Orheiul Vechi, am redescoperit Mănăstirea Căpriana, am admirat împreună plantele exotice de la Grădina Botanică şi am umblat târâş prin peştera Surprizelor de lângă Criuleni. Călătoria urmează. Mai avem de redescoperit încă 73 de locuri.
 
De asemenea, ţi-am povestit principalele operaţiuni ale războiului de la Nistru, am stat de vorbă cu generali, dar şi cu ostaşi de rând. În 2012 i-am descoperit împreună pe scriitorii Vladimir Beşleagă şi Spiridon Vanghelie, iar istoricul Andrei Eşanu ne-a ţinut o lecţie de neuitat despre anexarea Basarabiei de către ruşi acum 200 de ani.
 
 
 
La final, te invităm să revezi clipele de bucurie ale sportivilor de la Olimpiadă sau emoţiile puternice ale poliţistului Alexandru Ursu, eliberat de liderul separatist după mai bine de trei ani de închisoare. Tot aici vei retrăi secundele de coşmar prin care am trecut după multiplele accidente cu implicare microbuzelor. 
 
 

Alegere şefului statului. FOTO Tudor Iovu

Imagini din aceeasi galerie
 • Alegere şefului statului. FOTO Tudor Iovu
 • Liderii AIE îl prezintă mulţimii adunate în faţa Palatului Republicii pe preşedintele ales Nicolae Timofti
 • Oamenii se bucură de alegerea preşedintelui şi terminarea crizei politice. FOTO Tudor Iovu
 • Jose Manuel Barroso şi Vlad Filat. FOTO Dumitru Goncear
 • Angela Merkel primită la Chişinău cu onoruri militare. FOTO Tudor Iovu
 • Oamenii au întâmpinat-o pe Merkel cu diferite doleanţe. FOTO: Dumitru Goncear
 • Angela Merkel a făcut baie de mulţime. FOTO Dumitru Goncear
 • Iarna lui 2012 a însemnat şi protestele comuniştilor. FOTO Tudor Iovu
 • Generalii Vladimir Voronin şi Vadim Mişin s-au despărţit in acest an. FOTO Tudor Iovu
 • Premierul Vlad Filat a încercat să-l înmoaie pe liderul separatist Evgheni Şevciuk. FOTO Tudor Iovu
 • Liderul liberal Mihai Ghimpu insistă pe punctul lui de vedere. FOTO Tudor Iovu
 • Ministrul de Externe Iurie Leancă şi-a anunţat demisia aşa cum a promis. FOTO Tudor Iovu
 • Premierul român Victor Ponta la Chişinău. FOTO Tudor Iovu
 • În 2012, Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, a început reforma răspromisă. FOTO Tudor Iovu
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: