ANI: Un fost procuror PCCOCS deţine nejustificat în proprietate un apartament, un autoturism şi numerar

ANI: Un fost procuror PCCOCS deţine nejustificat în proprietate un apartament, un autoturism şi numerar

FOTO zdg.md

Autoritatea Naţională de Integritate a emis un act de constatare pe numele unui fost procuror, în care a fost constatată o diferenţă substanţială în mărime de peste 835 mii de lei. Cauza a fost transmisă instanţei de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate.

Controlul a fost iniţiat de ANI în anul 2019, în baza unor neclarităţi apărute în cadrul unor verificări ordinare a declaraţiilor de avere ş interese personale.

Astfel, inspectorul de integritate a depistat că în anul 2016, raportul dintre veniturile familiei procurorului de aproximativ 123 mii de lei şi costul apartamentului achitat în decembrie 2016 în mărime de 280 mii lei, însumat cu alimentările bancare de aproximativ 68 mii lei şi susţinut de celelalte cheltuieli ordinare estimate la peste 71 mii de lei, denotă prezenţa unei diferenţe substanţiale în mărime de peste 296  mii de lei, care depăşeşte de 2,9 ori plafonul stabilit prin lege şi demonstrează caracterul nejustificat al cotei-valorice de 280 mii lei din apartamentul situat în mun. Chişinău, precum şi caracterul nejustificat al numerarului de peste 16 mii de lei depuse în cont bancar.

În anul 2019, costul autoturismului Toyota RAV4 Hibrid de 534 115 lei însumat cu alimentările bancare efectuate în această perioadă  de aproximativ 5 mii de lei generează prezenţa unei diferenţe substanţiale în mărime de aproximativ 538 mii de lei, care depăşeşte de 3,9 ori plafonul stabilit prin lege. Materialele acumulate în cadrul controlului demonstrează că autoturismul deţinut în proprietate de familia procurorului şi numerarul depus poartă un caracter nejustificat.

Inspectorul de integritate a constatat că subiectul supus controlului a încălcat regimul juridic al declarării averii şi intereselor personale prin neincludere, cu bună ştiinţă, în declaraţiile de avere şi interese personale depuse în perioada 2016-2019, a datelor despre venituri în mărime de 750 dolari SUA şi 7 551 euro obţinuţi sub formă de transfer bancar şi alimentare cont bancar, despre două case de locuit din mun. Chişinău deţinute în proprietate şi despre autoturismul de model Toyota RAV4.

Subiectului supus controlului i s-a solicitat, în repetate rânduri, prezentarea punctului de vedere, însă acesta nu a beneficiat de drepturile sale şi nu a prezentat explicaţii pe marginea bunurilor deţinute în proprietate cu caracter nejustificat.

Dacă actul ANI va rămâne definitiv, subiectul  nu va putea deţine o funcţie publică sau de demnitate publică timp de 3 ani şi va fi inclus în Registrul Interdicţiilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările