Andrei Tranga, proprietarul lanţului de restaurante „La Plăcinte”, arestat într-un dosar penal deschis pentru şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milionarul Andrei Tranga, proprietarul celui mai mare lanţ de restaurante din Republica Moldova, „La Plăcinte şi Andy`s Pizza”, a fost reţinut de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vineri, 26 aprilie, într-un dosar penal deschis pentru şantaj.

Informaţia a fost confirmată pentru Adevărul de către şeful PCCOCS, Nicolae Chitoroaga, care a declarat că Andrei Tranga a primit mandat de arestare pe un termen de 30 de zile, într-un dosar penal deschis pentru şantaj.

Ce scrie presa despre acest caz

Pe 26 aprilie, în ziua în care a fost reţinut Andrei Tranga, la adresa mai multor instituţii de presă din Republica Moldova, dar şi la adresa unor ambasade de la Chişinău, a fost expediată o scrisoare anonimă. 

Potrivit unimedia.info, în scrisoare era menţionat Andrei Tranga, alături de interlopul Grigore Caramalac, alias Bulgaru, stabilit la Moscova, un cetăţean al Italiei şi unul rus, stabilit în Austria, ar fi încercat să-l deposedeze de afaceri pe Viorel Varzari, proprietarul SRL „Molinart Grup”, deţinătorul mărcii comerciale „ARTINOX”, companie ce produce utilaje din oţel inoxidabil pentru prelucrarea strugurilor şi industria alimentară, fondată în februarie 2010. PCCOCS a confirmat pe 26 aprilie că în dosarul respectiv au fost reţinute în total cinci persoane, printre care Andrei Tranga.

Demisia şefului Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari

Pe 2 mai, în presa de la Chişinău apare informaţia că Viorel Morari a depus o cerere de demisie din funcţie, la doar doi ani de mandat. Deschide.md scrie că demisia şefului PA este cauzată de apariţia în spaţiul public a acelei scrisori anonime, în care este descrisă schema de deposedare de afaceri a lui Viorel Varzari, în care se spune şi despre implicarea lui Viorel Morari în acest caz, care ar fi acţionat la comanda lui Tranga şi Caramalac.

A început şi partea violentă a atacului raiderilor asupra SRL „Molinart Grup” şi a lui Viorel Varzari. A declanşat seria loviturilor afaceristul italian şantajat de Karamalak, Paolo Gentili. Acesta a depus o plângere procurorilor moldoveni, prin care îl acuza pe Varzari că i-ar fi „furat” în 2012 aparatul de sudat, după care l-ar fi exportat la Moscova. În baza plângerii lui Gentili, procurorii moldoveni, „încălziţi” de Tranga şi Karamalak, pornesc un dosar penal, în cadrul căruia dau dovadă de un exces de zel nemaipomenit. Atacul este realizat de procurorul anticorupţie Vladislav Bobrov, coordonat personal de şeful Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău Viorel Morari. La întreprindere sunt operate percheziţii, iar proprietarul Viorel Varzari este reţinut. Asta deşi după sesizarea avocaţilor italieni contractaţi de Varzari, procurorii italieni au reuşit să găsească piese din aparatul de sudat „furat” în 2012 lui Gentili. Piesele nu se aflau la Moscova, ci erau asamblate în aparate care se aflau chiar la întreprinderea afaceristului italian, SRL „Tecnogen” din Italia. Doar că procurorul Viorel Morari nu era în căutarea adevărului, misiunea acestuia fiind să-l găsească vinovat pe Viorel Varzari, ori pentru asta a şi luat bani. Deşi totul se putea afla printr-o simplă comisie rogatorie la procuratura din Italia”, se arată în textul scrisorii.

Reacţia Procuraturii Anticorupţie la acuzaţiile ce i se aduc lui Viorel Morari

„Conţinutul acestor mesaje este de o manieră rău intenţionată şi are scopul evident de a denigra imaginea instituţiei, fapt pentru care Procuratura Anticorupţie nu le va comenta. Mesajele respective au fost, în mod orchestrat, expediate atât instituţiilor de presă cât şi unor misiuni diplomatice acreditate la Chişinău. În consecinţa răspândirii lor, Viorel Morari a sesizat Procurorul General pentru a dispune verificări la nivelul Inspecţiei procurorilor în vederea elucidării pretinselor fapte imputate”, se arată în comunicatul de presă emis de PA, pe 26 aprilie.

Viorel Morari a calificat „alegaţiile invocate drept o ingerinţă în actul justiţiei şi o încercare de intimidare a organului de urmărire penală. Or, autorii „opiniilor” exprimate acţionează în interesul unor persoane investigate penal de către procurorii anticorupţie”. 

„Atragem atenţia că pretinsele ilegalităţi care i se impută Procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie reprezintă afirmaţii fără niciun substrat factologic, dar care - într-o manieră manipulatoare - sunt puse în contextul unor informaţii mai vechi cunoscute opiniei publice. În acest fel, autorul îşi impune concluziile vădit mincinoase în perimetrul unor declaraţii făcute – aparent - în cunoştinţă de cauză”, se mai spune în document.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite