Ana Ursachi anunţă lista celor implicaţi în „jaful secolului”: Plahotniuc-beneficiarul final, Candu, Drăguţanu, Gaburici, Leancă şi Shor - complici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Unul dintre avocaţii omului de afaceri Veaceslav Platon, Ana Ursachi, a anunţat miercuri, 7 septembrie, o listă cu numele unor înalţi demnitari de stat care au fost implicaţi în fraudarea sistemului bancar din Republica Moldova cu peste un miliard de dolari. Ursachi a obţinut informaţia după ce a asistat la şedinţa de judecată a lui Platon de la Curtea de Apel Chişinău din aceeaşi zi.

Curtea de Apel urma să ia o decizie asupra constestării depuse de avocaţii lui Platon cu privire la prelungirea arestului cu încă 30 de zile a omului de afaceri. Curtea de Apel a respins contestarea, iar Platon rămâne după gratii.

Ana Ursachi afirmă că Platon a vorbit cel puţin o oră şi jumătate în faţa judecătorilor despre procesul de fraudare a sistemului bancar din Moldova. Ea susţine că judecătorii au înregistrat declaraţiile acestuia, ceea ce ar însemna că ele devin cu titlu de probă.

Avocata menţionează că Platon este un martor important atât în jaful de la BEM, cât şi în celalalt dosar în care este învinuit omul de afaceri, privind spălarea a peste 18 miliarde de dolari prin băncile din Republica Moldova.

Ursachi a făcut publică lista de persoane pe care le-a pronunţat Platon în timpul şedinţei de judecată, atunci când descria schema de fraudare a sistemului bancar. 

Prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc, a fost numit în calitate de beneficiar final al furtului, acesta fiint asistat la facilitarea fraudării de către fostul guvernator BNM, Dorin Drăguţanu, ex-premierii Chiril Gaburici şi Iurie Leancă, speaker-ul Parlamentului, Adrian Candu, dar şi primarul de Orhei, Ilan Shor. Ultimul chiar a scris un denunţ pe numele lui Veaceslav Platon.

„Platon promite că tot ce a spus poate arăta cu documente şi face trimitere la persoane care de asemenea vor veni în sprijinul acestor declaraţii”, subliniază Ursachi.

Aceasta a mai adăugat că nimeni din procurori nu şi-a dat interesul până acum, de a-l audia pe Platon.

Amintim că Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova pe 29 august, după ce a fost dat în urmărire naţională şi internaţională 25 iulie 2016. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. 

El este învinuit în două dosare penale, spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari. Fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. Instanţa de la Kiev a decis atunci că el va sta 40 de zile în arest, până pe 3 septembrie 2016, pentru a primi actele necesare de la Chişinău privind extrădarea acestuia.

La rândul său, Platon a afirmat că în spatele acestor acţiuni ar sta prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Platon se declară nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite