Ambasadorul turc: Turcia promovează aceeaşi politică la Chişinău şi la Comrat

Ambasadorul turc: Turcia promovează aceeaşi politică la Chişinău şi la Comrat

Mehmet Selim Kartal

Turcia nu are două politici distincte în raport cu Chişinăul şi cu Comratul. Ceea e se spune la Chişinău se repetă la Comrat şi invers, iar toate ajutoarele direcţionate spre UTA Găgăuzia sunt discutate iniţial cu autorităţile centrale, a declarat ambasadorul turc, Mehmet Selim Kartal, în cadrul Clubului de presă „Rezonanţa socială”, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Drept exemplu, diplomatul a menţionat că preşedintele Parlamentului Turciei a venit în vizită în Moldova acum câţiva ani imediat după referendumul din Găgăuzia şi a spus direct că Turcia susţine integritatea Republicii Moldova şi aspiraţiile europene ale ţării. Mehmet Selim Kartal a subliniat că deşi oficialul turc a fost atunci foarte dur criticat în mass-media din UTA Găgăuzia, declaraţia sa a demonstrat că Turcia vede Republica Moldova doar ca un stat integru.
 
Ambasadorul turc s-a referit şi la relaţiile mai tensionate acum între Turcia şi Rusia spunând în context că poziţia turcilor faţă de Găgăuzia nu s-a schimbat nicicum, găgăuzilor li se acordă ajutor în continuare. Diplomatul a subliniat că relaţiile mai tensionate între Rusia şi Turcia poate reprezintă o poziţie incomodă pentru başcanul Găgăuziei, dar pentru Ambasada turcă nu înseamnă nimic incomod.
 
„Turcia este ţara care a acordat cel mai mare ajutor Găgăuziei şi nimeni nu poate acorda un astfel de ajutor, deoarece găgăuzii sunt şi ei turci. Dacă găgăuzii doresc să-şi păstreze identitatea culturală ei o pot face doar prin relaţii bune cu Turcia”, a menţionat ambasadorul.
 
Diplomatul a mai spus că relaţiile tensionate cu Rusia sunt regretabile în special fiindcă cel două ţări sunt vecine, dar a menţionat că astfel de probleme apar între vecini şi pot fi depăşite. Totodată, potrivit lui, Guvernul turc promovează o politică a relaţiilor bune cu statele vecine.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: