Ambasadorul Germaniei la Chişinău propune asistarea judecătorilor moldoveni de către magistraţi din UE, ca măsură de prevenire a corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer
Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer

Republica Moldova are încă multe de făcut pentru a repara greşelile din trecut şi a implementa reforme în contextul integrării europene. Opinii în acest sens au fost lansate de către ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, transmite IPN.

Potrivit diplomatului german , Republica Moldova se află în situaţia când „trebuie să tratăm activ rănile”, iar la acest tratament „trebuie să participăm cu toţii”.

Matthias Meyer a precizat că există de făcut multe în justiţie, iar la reformarea acestui sector trebuie să se ţină cont de faptul că Moldova este o ţară mică, unde oamenii se cunosc între ei. Referindu-se la fondurile europene alocate pentru reformarea justiţiei moldoveneşti, ambasadorul a spus că „nu ne demonstraţi doar că aţi cumpărat aparate scumpe, dar că aţi efectuat reforme la modul concret”.

În opinia diplomatului , un caz singular de condamnare a unui judecător pentru corupţie nu ne poate convinge că a fost eradicată corupţia din sistem şi că „trebuie să existe mai multă presiune de sus” pentru eradicarea fenomenului. Totodată, o soluţie ar fi asistarea şedinţelor de judecată de către judecători din Europa, iar primii care ar trebui s-o facă ar fi judecătorii din România, care cunosc limba. Totodată, a precizat Ambasadorul, şi judecătorii din Germania ar putea să asiste procesele de judecată, dacă le va fi asigurată traducerea.

Referindu-se la situaţia internă din Republica Moldova, Matthias Meyer a declarat că „Moldova trebuie să evite conflictele interne, iar în societate există multă invidie şi neînţelegeri. Important e să existe o persoană care ar putea scoate ţara din această situaţie”. Întrebat cine ar fi persoana potrivită, diplomatul a evitat să ofere nume concrete, dar a spus că are mare încredere în premierul Iurie Leancă şi a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să susţină actualul Guvern.

Ambasadorul german a opinat că situaţia din UTA Găgăuzia este provocată de factori externi, fără a preciza care sunt ei. „Când ne întâlnim între patru ochi cu responsabilii de la Comrat, toţi sunt proeuropeni. Apoi declară altceva. Este clar că există presiuni externe”, a conchis Matthias Meyer.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite