Alte trei bănci din Republica Moldova vor fi verificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Naţională va iniţia un audit extern la alte trei bănci din Moldova FOTO Adevărul Moldova
Banca Naţională va iniţia un audit extern la alte trei bănci din Moldova FOTO Adevărul Moldova

Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a declarat că „lucrurile stau prost nu doar la cele trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank - n.n.)”, dar nu a precizat la care instituţii anume.

La sfârşitul săptămânii trecute premierul Chiril Gaburici a publicat o scrisoare deschisă care a uimit prin accentul emoţional. Gaburici a scris că a acceptat poziţia de şef al Executivului fiind sincer convins că va reuşi să facă lucruri bune pentru Republica Moldova. „Nu vreau copiii mei să-mi spună că am avut posibilitatea, dar nu am făcut nimic pentru ţară”, scrie Gaburici.

Tonul categoric

„Dincolo de faptul că Moldova este sugrumată de corupţie, sistemul financiar al acesteia sângerează”, subliniază prim-ministrul. Gaburici s-a plâns pe faptul că Guvernul este lipsit de pârghii, iar instituţiile responsabile ezită să soluţioneze problemele. În această ordine de idei premierul a cerut Preşedintelui de stat şi Preşedintelui Parlamentului ca timp de o lună să fie demisă întreaga conducere a Procuraturii Generale, a Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, în locul cărora să fie promovate, prin concurs, persoane responsabile şi oneste. „O lună este un termen suficient...”, încheie premierul.

Reacţia Procuraturii Generale şi a spicherului 

Imediat după această scrisoare neoficială, Procuratura Generală a emis un comunicat prin care anunţă că „cetăţeanul Gaburici Chiril” va fi audiat în dosarul privind falsificarea actelor de studii. Iar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a lăsat deranjat că scrisoarea nu a fost emisă pe căi oficiale şi l-a acuzat pe premier că acţionează neconstituţional.  

Audit la alte trei bănci

Ieri, la sediul CNA a avut loc şedinţa operativă a Guvernului, în cadrul căreia Gaburici a anunţat deschiderea unei noi structuri care se va ocupa cu actele de corupţie la nivel înalt.

După şedinţă, în timp ce făcea declaraţii pentru presă, prim-ministrul a avut o mică scăpare, menţionând că la ora actuală „lucrurile stau prost nu doar la cele trei bănci (BEM, Banca Socială şi Unibank)”. Rugat să precizeze la care bănci se referă, premierul a menţionat că este vorba despre „întreg sistemul bancar”. „BNM este primul care putea să oprească activitatea acelor bănci, atunci când au fost observate tranzacţii dubioase. La fel, Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) putea sau poate opri acţiunile dubioase în acest domeniu. Astăzi înţeleg că se încearcă preluarea acestui birou de către unele persoane”, a declarat Gaburici.

Referindu-se la declaraţiile prim-ministrului Chiril Gaburici privind „sângerarea sistemului bancar din Republica Moldova”, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, deputatul Ştefan Creangă, a menţionat că, în scurt timp, Banca Naţională va da indicaţii privind realizarea unor audite externe la toate băncile comerciale din ţară pentru a identifica posibile nereguli.

Audit pentru că sunt moldoveni

„Banca Naţională va face un caiet de sarcini şi urmează să atragă audit extern care vor audita băncile ca să vadă dacă sunt sau nu probleme. În ţară sunt 14 bănci, dintre care trei sunt sub administrare specială. Celelalte 11 bănci au fost verificate din punct de vedere al acţionariatului. Din punctul meu de vedere, un risc mai sporit este la „Moldindconbank”, „Moldova-Agroindbank” şi „Victoriabank”. Majoritatea acţionarilor la aceste bănci sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, iar noi am văzut ce s-a întâmplat la celelalte trei bănci (BEM, Unibank, Banca Socială) unde sunt acţionari cetăţeni ai Republicii Moldova”, a declarat Creangă pentru Adevărul Moldova.

Trebuie întorşi 3 milioane de lei

Referindu-se la problemele de la BNAA, Ştefan Creangă a declarat că acestea au apărut din cauza managementului defectuos de pe timpul fostului director, Oleksandr Pinciuk, care este suspectat de abuz în serviciu. Ştefan Creangă a declarat că, de principiu, problema s-a rezolvat şi că cetăţenii moldoveni vor putea perfecta Cartea Verde. Urmează ca fostul director să fie adus în faţa justiţiei. „Ultimele informaţii ne-au fost prezentate în cadrul şedinţei Comitetului pentru Stabilitate Financiară vineri. Adunarea generală a asiguratorilor a oferit un termen până în toamnă ca să soluţionăm problema. BNAA a transferat toată suma necesară pe contul unei bănci stabilită de către Asociaţia Asiguratorilor. Totodată, ni s-a condiţionat că noi trebuie să facem regulă în interior. Acum, CNA trebuie să ducă dosarele până la urmă în raport cu băncile care au încheiat contracte în defavoarea BNAA, să identifice persoanele vinovate pentru a restitui suma de 15% care a fost reţinută la desfacerea contractului de peste 20 de milioane de lei. Este vorba despre aproximativ 3 milioane de lei”.

„Întreg sistemul bancar este în pericol din cauza managementului defectuos de la Banca Naţională care a pierdut controlul supra sistemului în întregime” Galina Şelari, Directorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite