Alimentele şi exerciţiile fizice sunt recomandate pentru recuperarea post COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coronavirushd

Alimentaţia corectă şi activitatea fizică moderată sunt esenţiale pentru recuperarea după COVID-19. Specialiştii recomandă o alimentaţie cât mai diversă, fără excese, dar şi exerciţii fizice pentru reeducarea respiratorie, transmite IPN.

Într-un webinar online, organizat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Victoria Ursu, specialistă în nutriţie clinică şi comunitară, a menţionat că apa pură favorizează eliminarea toxinelor post-inflamatorii, asigură transportul nutriţienţilor, transportă metaboliţii etc. Reglează temperatura corpului. De aceea, se va consuma apa curată, filtrată sau îmbuteliată. Se descurajează consumul de cafea sau de lichide care conţin cofeină.

Nu se recomandă consumul de sucuri acidulate, îndulcite sau alcoolul. Se recomandă sucurile proaspăt stoarse din legume şi fructe, care pot fi îndulcite cu miere, combinate cu super-alimentele şi cu cât mai multe crudităţi (ţelina, pătrunjelul, verdeţuri). După tratamentul medicamentos, pacienţii au nevoie de ceaiuri pentru detoxifierea ficatului de medicamente. Astfel, se recomandă ceaiurile din dulceaţă de zmeură, cătină, coacăză, afine, ceaiurile expectorante, ceaiul din păpădie.

Se descurajează consumul de alimente care pot provoacă inflamaţii, precum: zahărul, drojdiile, produsele de panificaţie cu drojdii, marinatele pregătite pe bază de oţet. Consumul de murături se va face cu mare atenţie, mai ales de către persoanele cu boli renale. Se vor descuraja alimentele care nu au efect nutritiv. Nucile, seminţele vor fi hidratate de cu seară, timp de 8 ore, în apă curată, pentru a avea un aport sporit de acizi graşi. Se renunţă la  alimentele cu aromatizatori, coloranţi, aditivi care pot acutiza inflamaţia. La fiecare masă, trebuie folosiţi toţi macro-nutrienţii (lipide, proteine şi carbohidraţi). De dimineaţă se poate de mâncat un terci pe bază de cereale, cu lapte, nuci, felii de banană. O altă variantă la mic dejun ar fi omleta, alături de care pot fi adăugate legume, o felie de pâine. La prânz se va pune accent pe carne, peşte, fructe de mare, sau o porţie de cereale (hrişca, orez integral), boboase (năut, mazăre). Seara se va opta pentru o cină mai uşor digerabilă, precum supe creme, o salată sau tocăniţă cu peşte, ouă, caşcavaluri, brânzeturi etc.

Alisa Tăbîrţă, medic reabilitolog, doctor în ştiinţe medicale USMF „Nicolae Testemiţanu”, susţine că exerciţiile fizice sunt recomandate post COVID-19 pentru reeducarea respiratorie, adaptarea cardiovasculară şi respiratorie la efort, dar şi pentru creşterea rezistenţei şi forţei musculare generale. Toate exerciţiile trebuie să fie făcute într-un program progresiv. Se recomandă iniţierea programelor de exerciţii medicale în perioada post acută sau când e situaţia clinică este stabilă. Dacă sunt deficienţe fizice pe parcursul activităţii obişnuite, se recomandă aceste exerciţii din poziţia culcat, aşezat, într-un ritm foarte lent, număr mic de exerciţii, cu creşterea treptată a efortului până se ajunge la exerciţii aerobe. Dacă nu se reuşeşte iniţiere a unui astfel de program, este recomandată adresarea la un specialist, care va crea programul şi se va monitoriza îndeplinirea lui. Dacă, pe parcursul efectuării exerciţiilor fizice, apare dispneea, cefalee, ameţeli, greaţă, se recomandă întreruperea lor.

Un exerciţiu pentru antrenarea muşchilor respiratori este: la un inspir se ridică umerii, la expir se lasă în jos. Acelaşi exerciţiu poate fi complicat prin extensia braţelor. Când condiţia fizică e mai bună, pot fi luate şi greutăţi de la 0,5 kg şi pot fi făcute exerciţii pentru implicarea muşchilor pectorali. Se recomandă efectuarea exerciţiilor de 10-15 minute, de două-trei ori pe săptămână, cu mărirea treptată a timpului.

La această etapă, în Republica Moldova 105 mii de persoane s-au tratat de COVID-19.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite