Alexandru Slusari: Actele obţinute confirmă complicitatea unor politicieni în furtul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari

Preşedintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, spune că în ultima săptămână Comisia a intrat în posesia mai multor informaţii care confirmă ipoteza iniţială „referitor la toată cronologia, toate acţiunile şi inacţiunile mai multor politicieni şi complicitatea lor în cadrul acestei operaţiuni, care a pornit de la 2011 şi durează până în prezent”.

Într-o conferinţă de presă, Alexandru Slusari, citat de IPN, a declarat că au fost primite mai multe documente foarte importante, cu parafa „secret”, de la SIS, de la Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică, de la Veaceslav Negruţa, fost ministru al finanţelor. unele acte din partea lui Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru economie buget şi finanţe în perioada 2009-2014, şi o notă informativă de la Procuratura Generală.

Alexandru Slusari a mai spus că au fost depuse solicitări la Guvern pentru a obţine informaţii de la Serviciul pentru prevenirea spălării banilor în cadrul CNA, pentru perioadele 2012-2015, dar şi un demers către Fondul Monetar Internaţional, care a avut în 2013 „un document foarte important cu o viziune cum ar trebui soluţionată problema BEM-ului”.

Preşedintele Comisiei de anchetă spune că s-au observat mai multe interferenţe între procesul de devalizare şi Laundromat. „Vom analiza dacă este cazul să ne extindem şi să analizăm şi Laundromatul”, a precizat Alexandru Slusari.

Comisia aşteaptă să obţină acces la Raportul Kroll 2, în acest sens au făcut demersuri către Banca Naţională, Procuratura Generală şi către compania internaţională Kroll. Alexandru Slusari spune că mizează mai degrabă pe o reacţie a Kroll decât pe a cea a instituţiilor de stat, care sunt mai reticente în a pune la dispoziţie raportul.

În cadrul Comisiei, miercuri, 3 iulie, începând cu ora 15.00, urmează a fi audiaţi Valeriu Lazăr, ex-ministru al economiei, şi Viorel Chetraru, fost director CNA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite