Alegeri ilegale în Transnistria. Retrospectiva luptei de la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Şevciuk, actualul lider de la Tiraspol, speră să obţină majoritatea în sovietul suprem FOTO Adevărul
Evgheni Şevciuk, actualul lider de la Tiraspol, speră să obţină majoritatea în sovietul suprem FOTO Adevărul

Cetăţenii din regiunea transnistreană sunt chemaţi duminică, 29 noiembrie, la urne pentru a-şi alege conducerea aşa-numitului soviet suprem şi a conducătorilor locali în cadrul unui scrutin nerecunoscut de nimeni în lume, cu excepţia Federaţiei Ruse.

Duminică, 29 noiembrie, în Transnistria au loc aşa-numitele alegeri parlamentare şi alegeri locale. Deşi Chişinăul a îndemnat comunitatea internaţională să nu recunoască acest eveniment, iar organizaţiile non-guvernamentale să nu participe la monitorizarea pretinsului scrutin, totuşi lupta politică ce se dă în stânga Nistrului este urmărită cu atenţie de cetăţenii de pe malul drept al Nistrului.

Potrivit analiştilor, de rezultatele aşa-numitului scrutin depinde cine va câştiga următoarea bătălie, cea de "lider nerecunoscut al Transnistriei", care va avea loc la anul. Astăzi, lupta pentru fotoliile "deputaţilor din sovietul suprem" se va da între partidul Obnovlenie, susţinut de corporaţia Sheriff, şi candidaţii lui Evgheni Şevciuk, actualul lider de la Tiraspol.

Este posibilă o opoziţie în Transnistria?

Potrivit lui Andrei Safonov, preşedintele Asociaţiei politologilor independenţi din Transnistria, concurenţii îşi vor focaliza puterile pentru a accede în aşa-zisul parlament al Transnistriei, sovietul suprem, în timp ce sovietele locale (consiliile locale) au o putere de decizie foarte mică în regiune. „Cu toate acestea, nu consider această abordare una corectă, deoarece sovietele celor 7 unităţi teritorial-administrative din Transnistria pot forma o bază serioasă pentru susţinerea opoziţiei”, consideră Safonov.

Andrei Safonov este fost candidat la şefia regiunii. Acesta crede că actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, are tot mai puţine şanse ca la anul să fie ales. „Motivul e foarte simplu: puterea executivă şi-a arătat incompetenţa şi incapacitatea de a găsi soluţii. Economia se află pe brânci, ca şi sfera socială, au fost reduse pensiile şi salariile bugetarilor cu 30%. De aceea, nu exclud versiunea ce bântuie în Transnistria - că echipa lui Evgheni Şevciuk pregăteşte o reformă privind anularea alegerii preşedintelui de către populaţia regiunii, astfel încât funcţia de „şef al republicii” să fie aleasă de sovietul suprem”, opinează Andrei Safonov pentru Adevărul Moldova.

Mass-media electronică din Transnistria, împărţită între preşedintele Şevciuk şi corporaţia Sheriff

Şevciuk vs. Sheriff

Şi controversatul politician Dmitri Soin, liderul grupării politice interzise în Transnistria „Prorîv”, a declarat pentru Adevărul Moldova că lupta grea la aşa-numitele parlamentare din regiune se dă între echipa „preşedintelui” Evgheni Şevciuk şi cea mai mare corporaţie regională Sheriff. El precizează că această corporaţie controlează majoritatea în actualul soviet suprem. „Suntem deja martorii primelor semnale ale crizei din toamnă. Pe reţelele sociale, în mass-media a început schimbul de replici ascuţite şi materiale compromiţătoare. În spaţiul informativ sunt lansate tot mai multe informaţii „senzaţionale” atât despre Evgheni Şevciuk, cât şi despre miniştrii săi, dar şi despre compania Sheriff, de care sunt ataşaţi un număr de politicieni şi deputaţi. Se duce o luptă şi pentru controlul asupra aşa-numitei Comisii Electorale Centrale, dar şi asupra comiilor locale. Se vrea implementarea principiului: nu are importanţă cum se votează, contează cine numără voturile”, ne declara Soin în luna august.

Culisele războiului Şevciuk-Sheriff

Lupta dintre Evgheni Şevciuk şi corporaţia Sheriff a fost reflectată şi în presa rusă. Publicaţia rusă „Kommersant” scria în septembrie că după manifestările dedicate marcării a 25 de ani de la autoproclamarea republicii transnistrene în care s-a remarcat „parada militară grandioasă”, liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a numit potenţialii inamici ai regimului pe care îl conduce. Acesta a dezvăluit că este vorba despre „extremiştii de la Chişinău şi de la Kiev”. Totuşi, Şevciuk a acordat în ultima perioadă o atenţie deosebită „inamicilor interni”.

Deţinând monopolul în mai multe domenii profitabile din regiune, Sheriff sponsorizează cu bani grei partidul Obnovlenie (n.r. – Relansarea) care are 18 deputaţi şi controlează mai mulţi membri independenţi ai sovietului separatist de la Tiraspol care are în total 43 de membri. Conducerea holdingului mizează să obţină cu orice preţ cel puţin numărul de deputaţi pe care îi controlează în prezent, iar Şevciuk vrea cu tot dinadinsul să obţină controlul asupra sovietului separatist care deseori îi anulează iniţiativele şi este într-un permanent conflict cu guvernarea regiunii. „Victoria este atât de importantă încât preşedintele, care la rândul său a fost angajat la Şheriff şi cândva a condus Obnovlenie, în esenţă, a declarat război fostului angajator”, mai preciza "Kommersant".

Transnistria, în febra alegerilor unui parlament fictiv

Precizăm că cetăţenii Republicii Moldova şi turiştii aflaţi în ţară au fost atenţionaţi de autorităţile de la Chişinău să evite călătoriile în regiunea transnistreană în perioada aşa-numitelor alegeri din stânga Nistrului.

Moldovenii, atenţionaţi să evite călătoriile în Transnistria. Sunt posibile scenarii cu caracter provocator

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a emis în adresa misiunilor diplomatice o notă, în care se menţionează că pretinsele alegeri din Transnistria sunt ilegale, afectează independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, motiv din care se solicită ignorarea lor de către reprezentanţii altor state şi organisme internaţionale.

Un apel similar a expediat şi Comisia Electorală Centrală către autorităţile electorale şi instituţiile de monitorizare a alegerilor din străinătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite