Ala Nemerenco: Pentru angajaţii nevaccinaţi ai ASP ar putea fi introdusă obligativitatea testării

Ala Nemerenco: Pentru angajaţii nevaccinaţi ai ASP ar putea fi introdusă obligativitatea testării

Ala Nemerenco

După angajaţii nevaccinaţi din sistemul educaţiei, care sunt obligaţi să prezinte rezultatele negative ale testelor COVID-19 o dată la 14 zile, ar putea veni şi rândul angajaţilor Agenţiei Servicii Publice. Ministrul sănătăţii Ala Nemerenco spune că în condiţiile unei rate scăzute de vaccinare, testarea obligatorie a angajaţilor ASP ar duce la reducerea numărului de cazuri de COVID-19, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acelaşi timp, ministrul califică drept „echitabilă” decizia autorităţilor de a exclude indemnizaţia de 16 mii de lei pentru angajaţii din sistemul medical nevaccinaţi, care s-au infectat cu SARS-COV-2.

Ministrul Sănătăţii spune că, deşi numărul zilnic de cazuri de COVID-19 este unul ridicat, la nivel naţional nu poate fi vorba despre instituirea unui lockdown. Potrivit oficialului, pentru unele categorii de angajaţi nevaccinaţi se examinează posibilitatea testării obligatorii şi prezentarea rezultatelor negative la locul de muncă.

„La moment, nu ne putem aştepta la o situaţie critică de genul lockdown-ului. Dar CNESP ar putea veni cu unele recomandări pentru localităţile unde vor avea loc alegeri. Se examinează posibilitatea creării unor medii sigure în anumite instituţii, acolo unde contactul cu clienţii este foarte înalt şi el pune în pericol atât sănătatea celor care activează în aceste instituţii, cât şi a clienţilor. De exemplu, Agenţia Servicii Publice unde există un mare trafic de persoane. Discutăm despre propunerea testării, dar nu poate fi vorba despre obligativitatea vaccinului, sub nicio formă”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul spune că mai există angajaţi ai sistemului de sănătate care refuză vaccinarea, totuşi statul nu mai este obligat să le achite acestora prejudicii financiare dacă se infectează, fiindu-le exclusă indemnizaţia de 16 mii de lei. Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare peste 89% dintre lucrătorii medicali au schema completă de vaccinare, ceea ce a redus morbiditatea în rândul acestora cu 85%.

„Este o echitate în raport cu pedagogii nevaccinaţi, cărora le-am cerut să se testeze. În acest caz este vorba despre personalul medical, nu despre medici, pentru că medicii sunt, în mare parte, vaccinaţi. Pe acest personal nevaccinat îl ţinem în prima linie, el se comportă cum se comportă şi încă îi mai achităm indemnizaţia. Este absolut incorect să utilizăm astfel banii statului. Dacă se întâmplă să se infecteze, noi nu ne mai asumăm acest lucru pentru că statul a oferit protecţie sub formă de vaccin gratuit. Nu pot să cred că există medici care ar considera că vaccinarea este o acţiune care ar dăuna”, a mai spus Nemerenco.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul Sănătăţii, rata de vaccinare cu schema completă în Republica Moldova este de 23,6%. Ieri, la nivel naţional au fost confirmate alte 1.715 cazuri noi de COVID-19. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările