Agricultorii din Moldova îşi vor putea iriga mai uşor terenurile. Ce modificări a efectuat Guvernul în legislaţie

Agricultorii din Moldova îşi vor putea iriga mai uşor terenurile. Ce modificări a efectuat Guvernul în legislaţie

Producătorii agricoli vor obţine mai uşor acces la apele de suprafaţă pentru irigarea terenurilor. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede o serie de modificări la unele acte legislative, inclusiv la Legea apelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Potrivit proiectului, producătorii agricoli vor avea dreptul să amplaseze prize de apă şi instalaţii mobile pe terenurile adiacente râurilor sau bazinelor de apă pentru irigarea terenurilor. Anterior nu se permitea montarea instalaţiilor mobile de captare a apei în acest scop.
 
De asemenea, a fost redusă lista actelor necesare pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru folosirea apei pentru irigare. Astfel, au fost excluse paşaportul prizei de apă şi contractul de transportare şi receptare a apelor uzate pentru epurare. Proiectul stabileşte ca autorizaţiile respective vor fi eliberate în termen maxim de 30 de zile, fără tergiversarea procesului.
 
Totodată, asociaţiile utilizatorilor de apă vor putea primi în folosinţă gratuită nu doar sisteme de irigare, ci şi sisteme de desecare, pentru ca să poată evacua, la necesitate, apa în exces din bazinele acvatice.
 
„Era o problemă şi o întrebare pe care o ridicau agricultorii de fiecare dată când aveam întruniri cu ei. Sper foarte mult cu aceste modificări să rezolvăm această problemă. Să înţeleagă toată lumea că lacurile, iazurile din Republica Moldova sunt orientate preponderent şi prioritatea numărul unu este irigarea, apoi pentru creşterea peştilor şi tot aşa mai departe”, a spus Pavel Filip.
 
A fost completat şi Codul contravenţional cu sancţiuni pentru arendaşii bazinelor acvatice care vor împiedica accesul producătorilor agricoli la amplasarea şi utilizarea prizelor de apă pentru irigarea culturilor. Totodată, piscicultorilor le va fi interzisă evacuarea apei din bazinele acvatice pentru efectuarea diferitor lucrări, în favoarea reutilizării acesteia pentru necesităţile de irigare a producătorilor agricoli. 
 
citeste totul despre: