Află ce poți face cu un carnet de student în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii care au carnet sindical se bucură de anumite privilegii. Foto: Eduard Bâzgu
Tinerii care au carnet sindical se bucură de anumite privilegii. Foto: Eduard Bâzgu

Tinerii de la noi nu se bucură de prea multe privilegii. Ei nu călătoresc gratuit în transportul public şi n-au reduceri la cantine. Legitimația de student poate fi și utilă, dacă o porți în buzunar împreună cu un carnet de membru al comitetului sindical.

Studenții de azi își folosesc carnetul doar când prezintă abonamentul în troleibuz, cumpărat la jumătate de preț, sau atunci când iau cu împrumut cărți de la bibliotecă. Călătoria gratuită în transportul public a devenit demult un vis, iar despre reduceri la sala de sport sau la pachete turistice nici nu poate fi vorba.

Mult mai util este carnetul sindical, care trebuie reînnoit în fiecare an. Documentul costă 15 lei moldovenești și-ți oferă posibilitatea să mergi la teatru, cinema, discotecă sau patinoar cu bilete la prețuri mai mici.

Uneori, comitetul sindical organizează excursii prin Moldova, dar și peste hotare, oferind reduceri membrilor organizației. De exemplu, în fiecare vară, studenții pot petrece zece zile pe litoralul din Ucraina la un preț avantajos. Odihna, care include transportul, cazarea și trei mese pe zi, costă între 800 și 1.200 de lei moldovenești.

„Cei care doresc să-și ia carnetul trebuie să apeleze la șefii de grupă sau la liderii sindicali. Noi organizăm, la fiecare două săptămâni ședințe cu șefii de grupe și-i informăm despre facilitățile de moment și cele care urmează să apară", afirmă Natalia Conea, lider sindical.

Citește și:

50 dintre cei mai buni studenți din Republica Moldova vor primi burse de 12.000 de lei moldovenești

Șapte studenți din Republica Moldova au golit conturile primăriilor din SUA

Guvernul Republicii Cehe oferă 13 burse studenţilor din Moldova

Guvernul a aprobat burse de merit pentru elevii și studenții din Republica Moldova

NU-ȘI CUNOSC DREPTURILE

Majoritatea tinerilor însă nici nu știu măcar cum arată un carnet sindical. Ei se plâng de lipsa afișelor pe holurile universităților sau în cămine. „Habar nu aveam că există astfel de posibilități. Totuşi, mă bucur că cineva se gândește la noi", mărturisește Ana C., studentă în primul an la Facultatea de Finanțe, la Universitatea de Stat din Moldova.

„Timp de doi ani, am purtat în zadar carnețelul cu mine, nu știam că pot să economisesc și bani cu el", spune și Diana, studentă la Jurnalism.

Responsabilii de la organizațiile sindicale spun că-și fac treaba cât pot de bine și că țin mereu legătura cu studenții. „Tinerii se adresează, de regulă, cu probleme de ordin social, fie că este vorba de cazarea la cămin sau scutiri la taxele de studii. Vin zilnic, cel mai des în septembrie, la început de an școlar. Încercăm să-i ajutăm pe toţi, însă circa 55% din studenţi beneficiază de ajutorul nostru", a declarat Victor Gârlea, preşedintele Comitetului sindical de la USM.

Colegii din Vest, mai norocoși

Spre deosebire de tinerii de la noi, studenții din alte țări profită cât pot de statutul lor. În Grecia, Franța sau Italia, posesorii unui „student card" merg la teatru, muzee gratuit, și nu doar acasă. Au și săli de sport special concepute pentru ei. În transportul public, reducerile sunt de peste 50%. Studenții beneficiază de oferte și la procurarea biletelor de avion.

Citește și:

Statele Unite ale Americii oferă burse de masterat studenților moldoveni

Studenții basarabeni din România se leapădă de Moldova lui Voronin

Studenţii săraci din Republica Moldova vor primi ajutor

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite