Afaceri grase pe seama celor disperați să slăbească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În speranţa că vor scăpa de kilogramele în plus, moldovenii încearcă orice metode. Medicii spun însă că acestea doar le subţiază buzunarele.

Cu nouă luni în urmă, Ana I., de 25 de ani, avea 150 de kilograme. Complexată şi disperată, tânăra a încercat toate metodele de slăbit. „Îmi era greu să comunic cu oamenii şi să-mi găsesc haine. Unii râdeau de mine", spune fata. Metodele încercate de Ana au fost diverse, de la ceaiuri şi tablete la infometare şi chiar bisturiu. „Am încercat tot ce am găsit pe internet, chiar dacă slăbeam un pic după aceea adăugam mai mult. Cel mai mult am slăbit când nu am mâncat 15 zile, atunci am pierdut zece kilograme, dar într-o lună am adăugat alte 15", îşi aminteşte Ana.

Disperarea de a slăbi a adus-o pe tânără pe masa de operaţie, iar astăzi ea spune că ar fi acceptat orice pentru a fi suplă. „Voiam să fiu mai slabă şi frumoasă. Acum am 82 de kilograme, ce mi-aş mai putea dori? Viaţa mea s-a schimbat, lumea se uită altfel la mine", explică fata care a rămas cu un „stomac" de numai 30 de mililitri.

Ca ea sunt sute de pacienţi care bat la uşa medicilor pentru ajutor. Mulţi dintre aceştia studiază mai întâi „piaţa slăbitului" online. Oferta virtuală este însă greu de refuzat, mai ales atunci când comercianţii promit că produsele lor fac minuni „repede şi eficient". În afară de tablete, ceaiuri, cocteiluri şi aparate de masaj, anunţurile virtuale propun şi gume de mestecat pe care le mesteci de câte ori ţi se face foame. „Se iau când vrei ceva dulce sau nu mai ai energie, dar ea funcţionează numai în combinatie cu pastilele acai. În medie, poţi slăbi între trei şi cinci kilograme pe lună. Nu sunt dăunătoare", ne asigură afacerista Georgiana Dediu. Produsele comercianţilor care promit să ai o siluetă de invidiat costă de la 100 până la peste 4.000 de lei. O opţiune sunt şi pastilele din farmacii, care variază între 250 şi 300 de lei. „Zilnic avem cam trei-patru cumpărători care întreabă de pastile de slăbit", spune Valentina, care lucrează la o farmacie din Capitală.

„NU SLĂBEŞTI CU PASTILE"
Nutriţioniştii susţin însă că licorile şi pilulele sunt nesănătoase. „Aceste produse, în marea lor majoritate, elimină apa din organism şi avem impresia că am slăbit, dar oricum le punem la loc. Nu este posibil să stai acasă în fotoliu, să mânânci suplimente sau să înghiţi tablete şi să pierzi din greutate. Aceasta înseamnă doar uşurarea buzunatului", atenţionează Galina Obreja, medic nutriţionist în cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică.

De aceeaşi părere este şi gastroenterologul Ion Mihu, care ştie cel mai bine urmările slăbitului cu orice preţ. „Aceste chimicale dăunează. Pot apărea diferite complicaţii, printre care şi hemoragii gastrice. Persoanele care vor să slăbească trebuie să se adreseze la specialişti", spune Ion Mihu, doctor la Centrul Mamei şi Copilului. „Nu este indicat să slăbim mai mult de 500 de grame sau cel mult un kilogram pe săptămână. Nu poţi slăbi zece kilograme în zece zile. Dacă vrem să luptăm cu kilogramele în plus nu trebuie să găsim timp pentru sport", mai spune Galina Obreja.

BISTURIUL, OPŢIUNEA DISPERĂRII
De ineficienţa produselor de slăbit ne convinge şi doctorul Sergiu Balan de la Spitalul numărul 2, care spune că pacienţii ajung pe masa de operaţie după ce încearcă toate ofertele tentante ale comercianţilor. „Sunt nişte preparate cu efecte nocive. Totuşi pacienţii care ştiu că pot rezolva problema obezităţii altfel, ajung la chirugi, însă nu toţi cunosc de această modalitate", afirmă el.

Operaţia de bypass gastric, care micşorarează stomacul, costă de la 1.500 de lei la 4.000 de lei. „Intervenţia constă în închiderea stomacului, formarea unei pungi gastrice, de 30 de mililitri. Astfel pacientul nu poate mânca mult. Pe parcursul unui an pierde în mediu 70-80% din surplusul pe care-l are, iar unii ajung la masa corporală ideală", explică doctorul Sergiu Balan. Însă nici această opţiune nu este lipsită de riscuri.

Peste 30.000 de obezi în Republica Moldova
Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, în ţara noastră sunt peste 30.000 de persoane obeze. Dintre acestea peste 27.000 sunt adulţi, iar alţi 2.817 sunt copii. Xenicalul este singurul medicament antiobezitate acceptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Acesta poate fi găsit şi în farmaciile de la noi. Deşi are o singură denumire internaţională, în Republica Moldova produsul poate fi găsit sub alte denumiri date de companiile farmaceutice. „Fiecare companie poate stabili o denumire proprie a acestui produs. În Moldova sunt admise cinci astfel de tablete, care, de fapt, sunt acelaşi Xenical", spune Ludmila Bumacov, vicedirectorul Agenţiei Medicamentului.

CONSUMATORI NEMULŢUMIŢI
În 2011-2012, la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor au fost înregistrate 15 cereri pe produse biologice active şi aparate „făcătoare de minuni". „Ei reprezintă produsele ca o panacee pentru toate", spune Viorica Șterbeţ, şefa serviciului de presă la APC.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite