Aerul condiţionat, poluat de instalaţii vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatele vechi de aer condiţionat umflă factura la curent cu 30% FOTO: Tudor Iovu
Aparatele vechi de aer condiţionat umflă factura la curent cu 30% FOTO: Tudor Iovu

Climatizoarele de tip vechi, interzise recent în Europa pentru consum mare de energie şi grad înalt de poluare, se mai vând în magazinele noastre

În 2013 a intrat în vigoare o directivă a Comisiei Europene care interzice producţia şi importul de aparate de aer condiţionat fără inverter pe teritoriul ţărilor-membre. Mai mult, din acest an, comercializarea acestor modele de aparate de climatizare este interzisă. Decizia vrea să încurajeze reducerea consumului de electricitate în gospodăriile casnice, cât şi în domeniul industrial.

SALVEAZĂ ENERGIE ŞI BANI

Aparatele de aer condiţionat cu inverter (tehnologie ce permite instalaţiei să-şi modifice continuu capacitatea în funcţie de nevoia de răcire sau încălzire) consumă cu până la 30% mai puţină energie electrică şi au un nivel redus de zgomot. Deşi sunt mai scumpe, ele nu doar răcesc rapid aerul, ci şi pot menţine temperatura dorită în cameră pe o perioadă mai lungă de timp. Vârful tehnologic al sistemelor de aer condiţionat combină într-o singură unitate răcirea, încălzirea, purificarea aerului, ventilaţia, umidificarea şi dezumidificarea, folosind aer proaspăt. Primul şi unicul sistem din lume de acest fel este „Ururu Sarara“ care a câştigat în 2013 prestigiosul premiu de design industrial Red Dot Design.

PERICOL PENTRU STRATUL DE OZON

Pe lângă beneficii, noua generaţie de climatizoare este prielnică mediului înconjurător, având cu 20% mai puţine emisii de carbon. „Până în 2010, în Moldova se permitea utilizarea aparatelor cu agent frigorific freon CFC-12. Astăzi, toate sistemele ce se vând pe piaţă conţin freon HCFC-22 şi substanţe alternative. Atâta timp cât sistemul de condiţionare nu se defectează, el nu are niciun impact asupra mediului. Odată uzat freonul, cele 1-1,5 kilograme de substanţă (foarte mult!) au consecinţe grave asupra distrugerii stratului de ozon“, precizează Anatol Tărâţă, coordonatorul Proiectului Ozon din cadrul Ministerului Mediului. Potrivit specialistului, freon de primul tip a mai rămas în puţine climatizoare vechi, dar şi în frigiderele de tip sovietic, produse până în anii 2000.

DIFERENŢE DE PREŢ DE LA SIMPLU LA DUBLU

De ce se mai vând, totuşi, sisteme învechite şi cu un consum mare? Preţul ar fi una dintre explicaţii. Un aparat premium poate ajunge la 500-600 de euro, iar cele din categoria lux – la peste 700 de euro. Cele vechi se vând cu până la 300 de euro. „Comparativ cu cele tradiţionale - mono-split şi multi-split, care costă 3.000-5.000 de lei, cele cu inverter au un preţ dublu şi constituie cam 20% din vânzări. Mai mult le cumpără specialiştii care cunosc  tehnologia şi le instalează la familiile pe care nu le sperie aceste preţuri pipărate“, ne-a explicat Tudor B., agent de vânzări la una dintre companiile importatoare de climatizoare. Specialiştii accentuează că, de cele mai multe ori, reparaţia unui aparat de aer condiţionat este atât de costisitoare, încât înlocuirea acestuia cu unul nou este cea mai bună soluţie.

Aerul condiţionat poate îmbolnăvi

Medicii avertizează că aparatele de aer condiţionat pot fi periculoase pentru sănătate, deoarece scad imunitatea sistemului respirator. Aerul condiţionat poate provoca răceală, pneumonie, laringită, sinuzită, rinită şi astm, de aceea aparatul trebuie folosit în continuu la o temperatură constantă şi nu trebuie să fim transpiraţi atunci când intrăm într-o încăpere unde există climatizator. Filtrul aparatului trebuie curăţat de cel puţin două ori pe an, deoarece aerul împrăştiat poate conţine microbi, existând astfel riscul unor infecţii respiratorii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite