Parlamentul European va ratifica un acord ce anulează taxa pentru viză pentru anumite categorii de cetăţeni moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat, premierul în exerciţiu şi
Cecilia Malmstrom au semnat în 2012 Acordul de amendare a Acordului privind
facilitarea regimului de vize cu UE. FOTO Arhivă
Vlad Filat, premierul în exerciţiu şi Cecilia Malmstrom au semnat în 2012 Acordul de amendare a Acordului privind facilitarea regimului de vize cu UE. FOTO Arhivă

Mâine, Parlamentul European urmează să ratifice Acordului de modificare a Acordului privind facilitarea eliberării vizelor semnat, în 2012 la Bruxelles, de către premierul în exerciţiu Vlad Filat şi comisarul european pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom.

Scopul modificării acordului este de a facilita eliberarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care au în vedere o şedere de 90 de zile în cursul unei perioade de 180 de zile şi de a prevedea o anulare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni în anumite condiţii.

Potrivit noilor modificări cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte de serviciu biometrice sunt scutiţi de vize pentru şederile de scurtă durată şi pot intra, ieşi şi tranzita fără viză teritoriile statelor membre. 

Acordul aduce schimbări şi în pachetul de documente prezentat referitoare la scopul călătoriei pentru şoferii care prestează servicii de transport internaţional de mărfuri şi de pasageri, jurnalişti şi personalul lor tehnic, rudele apropiate ale cetăţenilor UE şi participanţii la programele de cooperare transfrontalieră oficiale ale UE.

Anularea taxei pentru viză

Documentul va simplifica şi procesul de eliberare a vizelor cu intrări multiple pentru o categorie mai largă de persoane, precum soţii/soţiile, copiii şi părinţii care vizitează cetăţeni moldoveni care au reşedinţă legală în UE etc.

O categorie mai largă de solicitanţi va beneficia de anularea integrală a taxei pentru viză. Este vorba de rudele apropiate ale cetăţenilor Uniunii Europene, personalul de însoţire al jurnaliştilor, participanţii tineri la seminarii, conferinţe, evenimente sportive, culturale sau educative, organizate de organizaţii fără scop lucrativ, reprezentanţii societăţii civile, participanţii la programe de cooperare transfrontalieră oficiale ale UE.

În plus, cetăţenii moldoveni vor avea posibilitatea să solicite eliberarea unei vize prin intermediul unui prestator de servicii extern, cu care cooperează un stat membru, contra unei taxe de până la 30 de euro.Totodată, cetăţenii moldoveni vor fi scutiţi de obligaţia de a se prezenta personal la depunerea cererii.

Potrivit Ministerului de Externe al Republicii Moldova,cel mai probabil, acordul va intra în vigoare la începutul verii, în prima zi a celei de-a doua luni după ce Consiliul UE va notifica ratificarea acestuia.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite