A murit cu zile în spital, de pneumonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatiana Ţăranu a decedat sub ochii medicilor, care n-au reuşit să-i pună un diagnostic corect. Dosarul penal deschis de procurori pentru pedepsirea medicilor a fost închis. Tatiana a fost diagnosticată cu enterocolită, deşi femeia avea o inflamaţie la plămâni.

Tatiana Ţăranu (29 de ani) din Chişinău, mamă a patru copii, s-a îmbolnăvit de pneumonie în seara de Revelion, în 2007. Atunci, la 31 decembrie, în jurul orei 16.00, femeia a chemat ambulanţa deoarece îi era foarte rău. A fost dusă la spitalul din Ialoveni, localitate în care se afla în acel moment. A fost examinată de doi ginecologi, singurii medici de gardă în acea seară.


„Doctorii au părăsit-o pentru un alt pacient care trebuia operat. Fiica mea a stat până la ora 3 dimineaţa, dar nimeni nu s-a uitat la ea", povesteşte Ludmila Ţăranu, mama victimei. Când au văzut că tânăra se sufoca, medicii din Ialoveni au decis s-o transporte la Spitalul Republican din Chişinău. Nici aici doctorii n-au putut determina cauzele bolii. Femeii nu i s-a făcut niciun examen radiologic, spune Ludmila Ţăranu. În zori, pacienta s-a stins pe patul de spital.

După câteva zile, legiştii au stabilit cauza morţii: pneumonie. „Iniţial, femeia a fost diagnosticată cu enterocolită şi a fost tratată pentru această boală, nu pneumonie", a spus Lidia Hanganu, directoarea Spitalului din Ialoveni. Deoarece medicii au avut o ezitare-fatală în a-i diagnostica şi trata fiica, mama acesteia a pornit un drum aproape imposibil pentru a-i trage la răspundere pe vinovaţi.

CITEŞTE CE FAC ACUM ORFANII FEMEII

image

FOTO: TUDOR IOVU  Angelina şi Dumitru Ţăranu au rămas fără mamă în noaptea de Revelion


Fişa medicală, ascunsă


Ludmila Ţăranu susţine că i s-a refuzat accesul la documentaţia privind natura asistenţei medicale acordate fiicei. Ajutată de Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Pacienţilor, femeia a atacat în instanţă decizia medicilor şi a câştigat.  Pe 10 noiembrie 2010, Curtea Supremă de Justiţie a emis o hotărâre prin care obligă Spitalul Ialoveni şi Ministerul Sănătăţii să-i achite Ludmilei Ţăranu 10.000 de lei ca despăgubire morală pentru refuzul de a-i răspunde la solicitare.


Tratată prea târziu


În paralel cu procesul intentat de Ţăranu, procurorii au deschis dosar penal în acest caz pentru a stabili dacă medicii sunt vinovaţi de moartea Tatianei. După doi ani de cercetări, oamenii legii au renunţat la caz şi au anulat urmărirea penală, în august 2010.


„Asistenţa medicală de urgenţă a fost corectă, însă cu întârziere din cauza adresarii tardive", au concluzionat medicii legişti. De asemenea, în raportul legiştilor se mai arată că diagnosticele indicate de medici au fost suspecţie de tuberculoză pe dreapta şi pleurezie. Medicii i-au administrat medicamente pentru prevenirea hemoragiilor, nu anti- pneumoniei.


„Întrebaţi-i pe onoraţii noştri medici cum au administrat medicamentele. Ei au semnat concluziile. Raportul de expertiză ni s-a părut veridic", a spus procurorul Oleg Balmuş, care s-a ocupat de caz.

Medicii: „femeia era beată"

Şefa Spitalului Raional Ialoveni, Lidia Hanganu, neagă acuzaţiile familiei Ţăranu şi susţine că pacienta a primit ajutorul medical necesar.
„Doi medici ginecologi care erau de gardă au consultat-o, dar nu avea simptome de pneumonie. Ei au plecat apoi în sala de operaţii, pentru că aveau alt pacient", spune Lidia Hanganu. Pentru că nu puteau stabili un diagnostic exact, ginecologii au scris pe fişa medicală: suspecţie de gastroenterocolită şi suspecţie de sarcină. Mai târziu, autopsia a stabilit că femeia nu era însărcinată.


Plângeri pe bandă rulantă


Hanganu susţine că pacienta s-a prezentat în stare avansată de ebrietate, fapt infirmat de legişti. Când a început să dea semne de insuficienţă respiratorie, femeia a fost transportată la Spitalul Republican, spune Hanganu. Ministrul Sănătăţii Vladimir Hotineanu a declarat că nu a auzit de cazul Ţăranu şi nici nu cunoaşte vreun caz în care medicii să fi fost pedepsiţi pentru malpraxis. „Zilnic primim plângeri şi petiţii pe numele medicilor, dar de multe ori aceste petiţii sunt anonime şi comisiile constată că nu sunt motive pentru investigarea cazului", spune Diana, Noroc, jurist la Ministerul Sănătăţii.


Alexandru Covalschi, preşedintele Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Pacienţilor, spune că de cele mai multe ori dosarele medicilor neglijenţi nu ajung în instanţele de judecată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite