Un afacerist italian cercetat pentru fraude e pe cale să preia echipa FC Rapid Ghidighici din campionatul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa de fotbal Rapid Ghidighici ocupă locul cinci în clasamentul diviziei naţionale.
Echipa de fotbal Rapid Ghidighici ocupă locul cinci în clasamentul diviziei naţionale.

Pietro Belardelli, un businessman controversat acuzat de fraude şi evaziuni, ar putea deveni primul patron italian al unei echipe de fotbal din ţara noastră. Sportul moldovenesc are nevoie nu doar de bani, ci şi de oameni integri, spun specialiştii.

Mâine, la Chişinău ar urma să fie semnat primul contract, prin care un investitor din Italia va prelua o echipă de fotbal din Republica Moldova. E vorba de Rapid Ghidighici, ocupanta locului cinci în clasamentul Diviziei Naţionale, de care este interesat Pietro Belardelli, un controversat om de afaceri din Italia.

„În principiu, negocierile au fost finalizate, urmează să semnăm documentele. Sunt gata să cedez echipa şi gratis. Condiţia este ca noul proprietar să-şi asume respectarea angajamentelor şi obligaţiilor mai vechi“, a precizat Victor Ostap, actualul patron al grupării din Ghidighici. „Mai multe detalii vor fi anunţate la o conferinţă de presă. Când şi unde va avea loc încă urmează să stabilim“, a adăugat patronul, refuzând să ofere alte detalii din contractul negociat.

Planuri măreţe

Potenţialul patron al echipei Rapid Ghidighici, sosit luni la Chişinău, a declarat că se gândeşte de mai mult timp la preluarea grupării. „Vin în Moldova de 12-13 luni ca reprezentant al unui grup de firme interesate de investiţii în construcţii. Avem planuri de afaceri, ce depind totuşi de criza din ţară. Dar, în pofida crizei, vom putea realiza aceste proiecte. De aceea am decis să preluăm o echipă de fotbal“, a menţionat Pietro Belardelli, pentru Publika TV.

Nu este clar despre ce fel de grup de firme e vorba şi ce afaceri va dezvolta. Dubiile sunt alimentate de poziţia reprezentanţilor de la Confindustria Moldova, o organizaţie a oamenilor de afaceri italieni din ţara noastră, care ne-au anunţat prin e-mail că „nu doresc să aibă vreo legătura cu această persoană“, referindu-se la Belardelli.

În acelaşi timp, în august 2012, portalul globalpress.it din Italia anunţa că Pietro Belardelli ar fi avut comenzi de la Guvernul Republicii Moldova şi a colaborat cu întreprinderea de stat SABOS. Ba chiar că ar fi activat în calitate de consilier economic pentru investiţii străine al autorităţilor moldoveneşti, în special pentru Marcel Răducanu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, şi pentru adjunctul acestuia, Anatolie Zolotcov. „Mulţumesc autorităţilor moldoveneşti pentru încrederea pe care mi-au acordat-o“, declara Belardelli pentru globalpress.it.

Svetlana Bran, directorul SABOS, spune însă că aude pentru prima dată de acest om de afaceri. Ministrul Marcel Răducanu îşi aminteşte că a avut anul trecut o întâlnire cu Belardelli, care era interesat de posibilitatea unor investiţii în reconstucţia Stadionului Republican, în baza unui parteneriat public-privat. Şi atât.

Faptul că Pietro Belardelli este interesat de Stadionul Republican ne-a fost confirmat şi de Victor Ostap. În acelaşi timp, mai multe articole din presa italiană descriu cu lux de amănunte ce soartă au avut alte echipe de fotbal încăpute pe mâna afaceristului. În anul 2000, Pietro Belardelli s-a aflat la conducerea echipei Lugano, din prima ligă elveţiană, unde, potrivit celebrului cotidian La Gazzetta dello Sport, ar fi fost suspectat de fraude şi evaziune fiscală în valoare de 108 milioane de franci elveţieni.

Ulterior, a preluat cluburile Castel di Sangro şi Lecco din ligile inferioare ale Italiei, dar şi aici nu a fost ocolit de scandaluri. În 2006, a încercat să preia echipa Politehnica Iaşi, în 2009 se interesa de câteva echipe din Albania, iar în septembrie 2011 presa din Croaţia a scris că Belardelli ar vrea să cumpere echipa NK Rijeka.

„Fotbalul nostru are nevoie de un suflu nou“

Boris Boguş, profesor universitar şi antrenor, susţine că fotbalul moldovenesc are nevoie de bani, dar şi mai mult de oameni integri. „Este dificil să comentez ceva, mai ales că deocamdată nu s-a semnat nimic. Mă tem însă să nu se repete situaţia cu alţi investitori, precum Adlan Şişhanov“, a precizat profesorul.

Eugen Grădinaru, directorul portalului sportbusiness.md, consideră că fotbalul moldovenesc are nevoie de un suflu nou, după retragerea lui Adlan Şişhanov, ceea ce ar putea aduce omul de afaceri italian. „Am citit şi eu ce a scris presa din Italia despre Belardelli. Să nu uităm însă că acum zece ani întreg fotbalul italian a fost zguduit de scandaluri de blaturi şi fraude. Dar şi la noi nu se ştie cu certitudine care sunt sursele de finanţare ale unor echipe precum Sheriff sau FC Tiraspol“, constată Grădinaru.

Potrivit lui, Victor Ostap a investit milioane de dolari în echipa Rapid şi ar fi păcat ca aceste investiţii să se piardă.

Ruşii şi italienii se bat pentru Stadionul Republican

Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, spune că Pietro Belardelli reprezentă interesele unui important grup financiar-industrial din Italia care ar vrea să investească în construcţia unui nou stadion republican în Moldova. „N-a fost luată încă o decizie privind viitoarea locaţie a arenei şi nici nu s-a decis cine va realiza proiectul în cadrul unui parteneriat public-privat cu Guvernul. Avem două oferte: una din Italia şi alta din Rusia“, a precizat oficialul.

Demolat în 2007, Stadionul Republican rămâne şi astăzi în paragină, ca o pată neagră pe obrazul Capitalei. Autorităţile nu au bani nici măcar pentru proiectarea viitoarei arene. Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, viitorul stadion naţional ar urma să fie polifuncţional, cu o capacitate de circa 30.000 de spectatori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite