A fost creată reţeaua ONG-urilor regionale pentru combaterea torturii

A fost creată reţeaua ONG-urilor regionale pentru combaterea torturii

FOTO 123RF

În vederea combaterii torturii şi consolidării eforturilor societăţii civile, în Republica Moldova a fost creată reţeaua ONG-urilor regionale. Reţeaua a fost creată de Institutul pentru Democraţie din Comrat, în parteneriat cu Institutul Naţional al Femeilor din Chişinău şi Centrul Media din Tiraspol, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului pentru Democraţie, la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc prima şedinţă a reţelei. Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, a reiterat că acest proiect vine să reconfirme dezideratul UE de a continua sprijinul oricărui cetăţean al Republicii Moldova, indiferent de locul aflării acestuia – în Chişinău, Comrat sau Tiraspol.

Preşedintele Institutului pentru Democraţie, Andrei Borşevski, a vorbit despre importanţa realizării unor activităţi ample. Reţeaua are ca scop transferul de experinţă între ONG-uri, dezvoltarea cunoştinţelor despre fenomenul torturii şi metodelor de combatere a torturii, inclusiv a metodelor de convingere a autorităţilor publice pentru zero toleranţă faţă de actele de tortură.

Directoarea Centrului Media din Tiraspol, Luiza Doroşenco, a menţionat necesitatea colaborării între societatea civilă de pe ambele maluri de Nistru, atât prin schimb de experienţă.

Activista Nonna Mihalcean a vorbit despre iniţiativa Institutului pentru Democraţie şi a partenerilor săi de a deschide trei centre de asistenţă juridică, psihologică şi reabilitare a victimelor torturii la Chişinău, Comrat şi Tiraspol. Centrele respective vor avea ca scop acordarea asistenţei juridice şi psihogice primare, inclusiv reabilitarea victimelor torturii sau rudelor lor.

Alexandru Zubco, şeful Direcţiei prevenirea torturii din cadrul Oficiului avocatului poporului, a spus că anul trecut au fost înregistrate peste 800 de plângeri cu privire la condiţii proaste de detenţie, lipsa sau servicii medicale inadecvate în locurile de detenţie, iar în prima jumătate a lui 2018 au fost recepţionate peste 400 de cereri, fapt ce reprezintă o tendinţă îngrijorătoare.

Membrii reţelei vor beneficia de instruire continuă în domeniul prevenirii torturii, ulterior vor disemina cunoştinţele obţinute în teritoriu. La fel, vor acorda suport şi asistenţă informaţională juridică altor ONG-uri din raioanele ţării. În cadrul proiectului, Institutul pentru Democraţie va lansa un program de mini-granturi pentru ONG-urile din reţeaua respectivă în valoare de 5.000 – 7.000 de euro.

Reţeaua a fost creată în cadrul proiectului „Toţi împreună vom spune nu torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările