Ştefan cel Mare va fi prezent la meciul Moldova - Rusia. Ce l-a deranjat pe reprezentantul UEFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul UEFA nu ar fi acceptat ca suporterii selecţionatei Republicii Moldova la fotbal să afişeze pe stadion, la meciul Moldova - Rusia, un mesaj politic alături de imaginea domnitorului Ştefan cel Mare. Meciul are loc, astăzi, la Chişinău, în cadrul preliminariilor pentru Campionatul European de Fotbal din 2016.

Potrivit unor informaţii, suporterilor moldoveni li s-ar fi interzis să afişeze pe Stadionul Zimbru, acolo unde va avea loc meciul Moldova - Rusia, bannere pe care să fie înfăţişat chipul domnitorul Ştefan cel Mare, dar şi mesaje unioniste sau politice.

Cu banner, dar fără mesaje politice

Contactat de Adevărul Moldova, şeful Serviciului de presă al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, Victor Daghi, a confirmat faptul că un reprezentant al UEFA evaluează toate mesajele şi bannerele pe care suporterii doresc să le afişeze în public. Potrivit lui Daghi, oficialul european s-ar fi arătat deranjat de mesajul care trebuia să însoţească bannerul cu chipul lui Ştefan cel Mare, nu şi bannerul propriu-zis. „Situaţia este un pic altfel. Au venit suporterii naţionalei Moldovei cu acest banner pe care era afişat chipul lui Ştefan cel Mare, dar mai era scris şi un mesaj politic care nu a fost acceptat de reprezentantul UEFA. Până la urmă, s-a ajuns la un consens ca să fie şters mesajul sau schimbat, iar bannerul va fi”, ne-a spus reprezentantul FMF.

Acesta a precizat că „problema nu a constat în faptul că nu le dă voie, dar nu trebuia de scris mesaje politice. Eu îneţeleg că unii vor cu Rusia, alţii cu România, dar la un meci de fotbal nu se permit mesaje politice”.

Ştefan cel Mare şi conexiunea politică

Reprezentanţii UEFA s-au temut că portretul lui Ştefan cel Mare ar putea genera conflicte şi de aceea au solicitat să nu fie afişat la meciul cu Rusia din această seară de la Chişinău, ne-au declarat reprezentanţii suporterilor Republicii Moldova. „Reprezentanţii UEFA nu prea ştiau exact cine a fost Ştefan cel Mare, însă erau convinşi că are o conexiune politică. Întrebarea lor a fost ce legătură are un voievod din evul mediu cu fotbalul, însă li s-a explicat că nu este o noutate pentru meciurile de fotbal şi li s-a dat exemplul Sfântului Patrick al cărui portret este afişat la meciurile Irlandei, iar Ştefan cel Mare a fost sanctificat astfel că există un precedent”, a comentat pentru Adevărul Moldova unul dintre reprezentanţii galeriei selecţionatei Republicii Moldova la fotbal.

Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, spectatorilor le este interzisă afişarea de inscripţii care incită la ura naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite