Ştefan Gligor: Igor Dodon şi Ion Chicu, responsabili dacă focarul de coronavirus din Hânceşti va evolua

Ştefan Gligor: Igor Dodon şi Ion Chicu, responsabili dacă focarul de coronavirus din Hânceşti va evolua

Starea de urgenţă în Republica Moldova trebuia decretată înaintea alegerilor parlamentare din circumscripţia din Hânceşti care au avut loc la data de 15 martie curent. În stat, doar două persoane au împuternicirea de a cere Parlamentului votarea introducerii stării de urgenţă, aceştia sunt preşedintele Igor Dodon şi prim-ministrul Ion Chicu.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Astfel, în cazul în care numărul persoanelor  din Hânceşti infectate cu coronavirus va creste în următoarele zile, Ion Chicu şi Igor Dodon poartă toată responsabilitatea. Este opinia avocatului Ştefan Gligor, expusă în cadrul emisiunii Punctul pe azi de la postul de televiziune TVR Moldova, notează IPN.

„Responsabilitatea juridică îi revine lui Igor Dodon şi Ion Chicu. Sunt doar două persoane în stat care au dreptul să vină cu un demers de introducere a stării de urgenţă. Igor Dodon s-a spălat pe mâini. A indus Comisia Electorală Centrală în eroare pentru că el era acea persoană care trebuia să facă demersul către Parlament. Juridic, era responsabilitatea lui Igor Dodon şi Ion Chicu. Ei nu au făcut asta pentru că sunt naivi, ei au făcut asta pentru că negociau coaliţia cu PDM”, a declarat Stefan Gligor. .

Fosta ministră a justiţiei, dar şi candidata PAS la alegerile din Hânceşti Olesea Stamate, spune că alegerile puteau fi amânate, dar la nivel de guvernare existau alte planuri.

„Din punct de vedere juridic, decizia trebuia luată de Parlament, este organul competent să declare stare de urgenţă. Lucrurile puteau fi soluţionate şi mai simplu, dorinţă nu a existat. Guvernul avea alte planuri, de oficializat o nouă coaliţie, de a întări în funcţie cei patru membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii. Guvernarea avea alte planuri şi declararea stări de urgenţă le încurcau planurile pe care le avea. Odată ce au fost rezolvate, starea de urgenţă a fost declarată. Noi ne-am dorit ca aceste alegeri să fie amânate”, a menţionat Olesea Stamate.

Preşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă spune şi el că a cerut CEC-ului săptămâna trecută amânarea alegerilor din circumscripţia Hânceşti, însă nu a primit un răspuns oficial din partea instituţiei.

Ştefan Gligor afirmă că nu înţelege care este diferenţa dintre ziua de duminică, atunci când au avut loc alegerile, şi cea de luni, când Igor Dodon a cerut Parlamentului instituirea stării de urgenţă. El spune că Guvernul Chicu este unul politic, dar nu tehnocrat, care a pus oamenii sub risc.

Olesea Stamate, Dorin Chirtoacă şi Ştefan Gligor spun că acţiunile întreprinse de autorităţi în lupa cu virusul COVID-19 sunt haotice şi nu există o viziune clară unde se îndreaptă această pandemie. Totodată, cei trei consideră că autorităţile trebuie să facă publice localităţile în care există cazuri confirmate.

„În zonele rurale conştientizarea acestei situaţii este în întârziere. Trebuie să se spună pe nume localităţile unde persoanele sunt infectate pentru a creşte sensibilizarea şi a spori disciplina, seriozitatea”, a afirmat Ştefan Gligor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: