Şeful MoldovaGaz: Soluţia noastră de compromis este să avem tarife sezoniere

Şeful MoldovaGaz: Soluţia noastră de compromis este să avem tarife sezoniere

Singura modalitate de a avea încasări pentru a acoperi preţul de achiziţie a gazului este majorarea tarifului. O spune preşedintele Consiliului de Administraţie Moldovagaz, Vadim Ceban. Potrivit oficialului, preţul de achiziţie în luna iulie este cu 100 de dolari mai mare faţă de luna iunie, adică 980 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar actualul tarif este calculat la un preţ de achiziţie de 696 dolari, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vadim Ceban spune că o modalitate de a face faţă preţului mare de achiziţie este să fie aprobate tarife sezoniere, de iarnă şi de vară. Preşedintele Moldovagaz spune că actualul tarif nu acoperă preţul de achiziţie a gazului, care este în continuă creştere. Vadim Ceban spune că deşi Moldovagaz a renunţat la investiţiile în infrastructură, oricum există riscul de a acumula datorii enorme în cazul neajustării tarifului. „Pe noi nimeni nu ne creditează, nu putem lua credite, nimeni nu ne amână plăţile, iar unica soluţie este să obţinem încasări din tarif ca să plătim furnizorului. Argumentul de bază este creşterea preţului de achiziţie a gazului. Noi trebuie să avem acoperirea costului real de achiziţie. Dar noi nu vrem să admitem cealaltă extremă când consumatorii nu vor putea achita. Noi vom solicita Comisiei pentru Situaţii Excepţionale să avem anumite amânări pentru plata impozitelor, cum este TVA la import. Dar asta tot nu-i corect. Noi trebuie să achităm statului impozite, pentru că ele sunt destinate plăţilor sociale. Noi am redus drastic cheltuielile în reţele, infrastructură”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8. Oficialul propune instituirea a două tarife pe perioada unui an. Pe timp de vară, atunci când consumul este mai mic, să achităm un tarif mai mare. Iar pe perioada rece a anului, când creşte exponenţial consumul, să fie calculat un tarif mai mic. De asemenea, pentru a evita riscul unor sistări de gaze naturale pentru consumatorii casnici, statul trebuie să asigure stocuri de gaz, spune Vadim Ceban. „Soluţia noastră de compromis este să avem tarife sezoniere, pentru perioada de iarnă şi pentru perioada de vară. De asemenea, trebuie să asigurăm stocuri. Sunt capacităţi de stocare în România, cred că până la 100 de milioane de m3 statul poate depozita acolo. Acest volum acoperă 2 luni, septembrie şi octombrie. A fost deja contractat din partea BERD un împrumut de 300 de milioane, 200 de milioane sunt pentru a procura gaz şi 100 de milioane pentru depozitare. Acest lucru este binevenit pentru securitatea energetică a statului”, a mai spus preşedintele Moldovagaz. Moldovagaz a solicitat ANRE majorarea cu 45% a tarifului la gazele naturale până la 23,5 lei pentru un metru cub, fără TVA. Noile tarife ar urma să intre în vigoare retroactiv de la 1 iulie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările