Şefa DNA a fost invitată la Chişinău în anul 2013: Procurorii moldoveni trebuie să câştige încrederea cetăţenilor prin anchete oneste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. FOTO: Arhiva Adevărul
Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. FOTO: Arhiva Adevărul

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România a ajuns să aibă rezultate de invidiat în lupta împotriva corupţiei datorită încrederii pe care o au cetăţenii români în această instituţie. Totodată, această încredere a fost câştigată tocmai prin ani buni de activitate onestă a DNA, susţine şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că 90 la sută dintre dosarele pe care le investighează instituţia pe care o conduce sunt deschise ca urmarea a unor sesizări venite de la persoanele fizice şi juridice. În acelaşi context, ea a menţionat că aceste persoane beneficiază şi de diferite măsuri de protecţie.

„Faptul că DNA a continuat să investigheze persoane cu funcţii importante pleacă şi de la încrederea pe care cetăţenii o au în DNA. Sunt multe persoane care au venit la DNA, denunţând fapte de corupţie comise de miniştri, de parlamentari sau de şefi de instituţii. Dacă nu ai încredere într-o instituţie, nu i te adresezi. Faptul că în timp DNA a fost consecventă, a arătat că aplică legea în mod egal, fără părtinire, a dus la o creştere a încrederii în ceea ce facem, astfel încât multe persoane au venit şi au denunţat”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

Şefa DNA a spus că principalul aliat al procurorilor în lupta cu marea corupţie şi cu politicienii corupţi care vor să limiteze activitatea DNA au fost cetăţenii români.

Procurorul susţine că în Republica Moldova toţi cetăţenii şi în primul rând procurorii trebuie să-şi dorească să lupte foarte mult pentru un sistem de justiţie independent, profesionist şi responsabil în acelaşi timp. Procurorii moldoveni trebui să-şi câştige încrederea cetăţenilor făcând anchete eficiente, obţinând condamnări, investigând persoane din toate zonele, indiferent că ele deţin o funcţie mai importantă sau mai puţin importantă, atunci când au indicii că se comit fapte de corupţie.

Potrivit Laurei Codruţa Kovesi, de cealaltă parte procurorii trebuie ajutaţi cu legi care să le ofere instrumente legale pentru a investiga fapte de corupţie, cu suficiente resurse umane şi materiale şi să fie creat un sistem în care să le fie garantată independenţa şi stabilitatea. În acest sens, majorarea salariilor este una dintre măsuri, însă nu una suficientă.

„Ar trebui întreprinse şi alte lucruri. De exemplu selectare personalului pe criterii de profesionism, promovarea pe acest criteriu, evaluare personalului la intervale de timp fixe, o dată, de două ori pe an”, a menţionat Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că, în anul 2013, a fost foarte aproape să ajungă în Republica Moldova pentru a activa în calitate de consilier pe probleme de anticorupţie, însă în acelaşi timp a primit propunerea de a prelua conducerea DNA pe care a şi acceptat-o.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite