Şcolile şi grădiniţele din R.Moldova vor fi închise pe 25 ianuarie, din cauza ninsorilor abundente

Şcolile şi grădiniţele din R.Moldova vor fi închise pe 25 ianuarie, din cauza ninsorilor abundente

FOTO arhivă, simbol

La noapte se aşteaptă precipitaţii mixte puternice, iar temperaturile vor coborî chiar şi până la – 12 grade Celsius. Chiciura se poate depune pe firile electrice, existând riscul ca unii consumatori să rămână fără lumină, transmite IPN.

În contextul prognozelor de vreme rea, elevii din toată ţara nu vor merge vineri la şcoală, urmând să revină la lecţii abia luni. Informaţia a fost comunicată la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, convocată de premierul Pavel Filip.

Directorul interimar al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Violeta Balan, a declarat că vineri va fi cer noros, temporar vor cădea precipitaţii puternice, în fază mixtă, pe drumuri se va forma gheţuş. Ziua temperaturile vor oscila între 0 şi – 5 grade. Începând cu 26 şi 27 ianuarie, temperaturile vor avea tendinţă de creştere. De sâmbătă, temperaturile vor încetini şi vor cădea izolat.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Mihail Harabagiu, a menţionat că trasee blocate nu sunt, însă în raionul Cahul circulaţia este îngreunată din cauza gheţuşului. Temporar este oprită circulaţia pe anumite porţiuni de drum pentru intervenţiile de deszăpezire. Au existat situaţii în care a fost nevoie de implicarea salvatorilor la tractarea unităţilor de transport care au derapat sau au rămas blocate.

Anatol Usatîi, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, a declarat că pe majoritatea drumurilor din ţară se circulă în condiţii de iarnă. Circulaţia este îngreunată în sudul ţării, pe traseul R-34 Hânceşti-Leova-Cantemir-Cahul-Giurgiuleşti, dar şi pe traseul M-3 Vulcăneşti-Cahul-Taraclia.

Secretarul general de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, a raportat că, în legătură cu vremea, joi a fost suspendată circulaţia a zece unităţi de transport şcolare din regiunea de sud, iar ca urmare la ore nu au ajuns 510 elevi.

Premierul Pavel Filip a solicitat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să intervină imediat în caz de blocare a accesului în localităţi, pentru a asigura oamenii cu produse alimentare şi asistenţă medicală, unde se cere. Printr-o circulară toate instituţiile, mai ales cele medicale, vor fi informate despre riscul întreruperii curentului electric, ca să îşi pregătească generatoarele din dotare.

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: