Şcoală, scumpă mai eşti şcoală!

Şcoală, scumpă mai eşti şcoală!

Copiilor le fug ochii după rechizitele de toate felurile de pe mesele comercianţilor FOTO EDUARD BÂZGU

În ultimele zile, părinţii care trimit copiii în clasa I au luat la pas magazinele şi tarabele cu rechizite şcolare pentru a-i pregăti pentru primul clopoţel. Pentru a pregăti un boboc de şcoală, părinţii au nevoie de cel puţin 1.500 de lei pentru un ghiozdan plin, o uniformă şi o pereche de pantofi.

Chiar dacă a fost frig, mai mulţi părinţi au ieşit ieri cu odraslele la cumpărături. De frica scumpirilor, oamenii nu vor să lase pregătirile pentru mai târziu, chiar dacă oferta va fi mai variată. „Vreau să-mi iau de-o grijă cu băiatul, care merge anul acesta la şcoală. Mai am acasă două fete cu care mă aşteaptă bătăi de cap", mărturiseşte Svetlana Puşcaş, din raionul Anenii Noi, pe care am întâlnit-o în scuarul din faţa magazinului Unic din Capitală.

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg

În punga de cumpărături a femeii îşi fac loc 20 de caiete de diferite grosimi, o agendă, creioane colorate, cariocă, mape, acuarele, clei şi un penar plin cu pixuri. Pentru toate acestea, mama a scos din buzunar 420 de lei şi asta doar pentru că a ales cele mai ieftine rechizite. „Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, totul este mai scump faţă de anul trecut. Şi de câte mai avem încă nevoie...", se plânge femeia.
Un alt furnicar de cumpărători găsim la tarabele improvizate din regiunea Pieţei Centrale. Aici am dat de Valentina Croitor, director-adjunct la Liceul Teoretic din Coşniţa (Dubăsari), înconjurată de cinci copii care îşi mijeau ochii la tejghelele doldora de rechizite colorate.
Îmbrăcaţi subţire pentru vântul de afară, picii se şuşoteau între ei, fără să îndrăznească să spună cu voce tare ce caiet sau ascuţitoare le-a picat cu tronc. „Toţi sunt din familii vulnerabile din satul nostru. Un localnic cu suflet mare ne-a dat bani să le cumpărăm toate cele necesare pentru şcoală, căci părinţii nu-şi permit", ne împărtăşeşte femeia povestea micuţilor.

UNIFORMA ŞI RUCSACUL, CELE MAI SCUMPE

Partea leului din pregătirile pentru şcoală revine însă uniformei, care ajunge la preţul unui costum pentru adulţi. Pe de o parte, părinţii îşi doresc nişte hăinuţe calitative şi frumoase pentru primul sunet al copilului lor, dar oftează adânc la auzul preţurilor piperate. „Cu rechizitele am scăpat mai uşor, cu 400 de lei. Uniforma, pantofii şi rucsacul sunt însă mai scumpe. Ne-au costat în jur de 1.300 de lei", spune Eugenia Creţu, tânăra mămică a unui pici de clasa I.
În timp ce părinţii fac eforturi mari ca să-şi împace puii, comercianţii tot nemulţumiţi rămân. „Slabe vânzările. Uitaţi-vă şi voi câte tarabe sunt amplasate pe câţiva metri pătraţi. Majoritatea cumpărătorilor vin de-acasă cu lista făcută, dar mai taie din cele necesare, reproşându-ne că am scumpit marfa", este reacţia unei vânzătoare din piaţă. Totuşi, ea recunoaşte că, faţă de anul trecut, preţurile la unele rechizite au crescut cu 20%.

Prima zi de școală, de la 1.500 de lei

Potrivit cumpărătorilor, cele mai accesibile prețuri sunt cele de la tarabele din Pieța Centrale. Dacă ești părintele unui băiat, cheltuielile de aici te vor lăsa mai sărac cu 1.500 de lei. În cazul fetițelor, costurile la uniforme sunt mai mari cu până la 400 de lei.
Ghiozdan- 250 de lei
Penar- 30 de lei
Pixuri - 12 lei un set
Creioane colorate - 25 de lei
Cariocă - 30 de lei
Acuarele - 25 de lei
Caiete - 70 de lei
Coperţi caiete - 15 lei
Costum pentru băiat - 650 de lei
Costum pentru fată - 850 de lei
Pantofi pentru băiat - 350 de lei
Pantofi pentru fată - 450 de lei
Total: 1450-1750 lei

Fiţe de băieţei şi fetiţe

Rechizitele imprimate cu personaje din desene animate rămân la mare căutare. În timp ce în Occident era Hannah Montana apune deja, la Chişinău tarabele sunt pline de caiete, penare şi mape cu chipul blondei din renumitul film. Designul face diferenţa şi la preţ, însă pe unii părinţi acest lucru nu-i sperie.
„E singurul copil din familie, ne permitem să-i facem unele capricii, mai ales pentru că este un eveniment atât de important pentru ea. Şi ne-a promis că va învăţa bine", speră Galina Petrov, venită la shopping împreună cu fiica ei Sabina, care poartă în spate un ruscac roz. Nici băieţii nu uită de fiţe atunci când vine vorba să se dea mari în faţa colegilor lor.
Cei mici îşi trag părinţii de mânecă să le ia ghiozdane cu Spider Man sau Scooby Doo, iar cei mai măricei îl preferă pe Michael Jackson. Vânzătorii se bucură cel mai mult de existenţa cumpărătorilor cu gusturi alese. Comercianţii recunosc că unele preţuri sunt exagerate, însă pun totul pe seama calităţii.
„Acest rucsac este mai scump cu 400 de lei decât unul obişnuit, însă este de producţie belarusă, nu chineză, aşa că puteţi uita de grija ghiozdanului pentru trei ani înainte. În plus, este dotat cu suport pentru laptop şi este reglabil în funcţie de înălţimea copilului", încearcă să ne convingă Adriana, vânzătoare la un magazin din centrul Capitalei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: