„Şcoala bună“ de făcut bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al Educaţiei Mihail Şleahtiţchi spune că a fost monitorizat de Agenţia de Achiziţii Publice FOTO Tudor Iovu
Fostul ministru al Educaţiei Mihail Şleahtiţchi spune că a fost monitorizat de Agenţia de Achiziţii Publice FOTO Tudor Iovu

Au fost inaugurate cu mare fast şi chiar sfinţite cu aghiazmă de către preoţi.  Oficialii mergeau în întrega ţară pentru a ţine discursuri fastuoase despre necesitatea lor. Puţini ştiau atunci că utobuzele şcolare, cumpărate pe banii Băncii Mondiale, dar şi ai statului ne-au costat o avere. O anchetă a Procuraturii Generale a scos la iveală fapte care demonstrează că interesele proprii predomină, chiar şi atunci când este vorba despre copii.

Oamenii legii au anunţă ieri că au deschis un dosar penal pe acest caz, iar în vizor se află un grup de persoane din cadrul Ministerului Educaţiei, printre care şi fostul ministru Mihail Şteahtiţchi. S-a stabilit că în 2010, Ministerul Educaţiei a desfăşurat o licitaţie prin care a fost desemnat câştigător Auto Prezent SRL. „Agentul s-a oferit să cumpere 15 autobuze la preţul de 738.000 lei plus TVA, per unitate. Partea contractantă a acceptat oferta, chiar dacă anterior, în cadrul altei licitaţii, a argumentat că modelul PAZ nu corespunde parametrilor tehnici din caietul de sarcini“, a declarat procurorul Gheorghe Ciobanu, din Secţia investigaţii financiar-economice.

„În luna martie 2012, ministerul a încheiat un acord adiţional la contractul de achiziţie publică cu firma Auto Prezent, contrar legii. Astfel, în lipsa licitaţiei au fost procurate încă şapte autobuze la preţul de 901.544 lei pentru o unitate, plus TVA“, mai spune Ciobanu. Totodată, Procuratura Generală a stabilit că funcţionarii publici cunoşteau preţurile reale de pe piaţă – între 38.000 şi 42.000 de dolari - , dar au acceptat, cu bună ştiinţă, preţurile exagerate. Ultima dată un autobuz şcolar a ajuns la peste 74.000 de dolari.

„LA MIJLOC SUNT ANUMITE INTERESE“

East Auto Lada a participat la prima licitaţie. Atunci, firma se oferea să cumpere primele zece autobuze şcolare. „În 2009 a fost prima, dar şi ultima oară când am câştigat licitaţia“, spune Mihail Morariţa, vicedirector al firmei. Managerul povesteşte că a mai depus oferta la două licitaţii, dar a fost scos din concurs. Câştigător a fost desemnat în ambele cazuri Auto Prezent SRL. „Preţul propus de ei era mai mic. Diferenţa însă constă în calitate. Producătorul nostru era din Italia, autobuze Ires Bus, marca IVECO, la preţul de 66.000 de euro, ale lor – PAZ-uri ucraineşti. Au câştigat cei care aveau marfă de calitate mai proastă. Probabil la mijloc au fost anumite interese“, mai spune Morariţa. Ulterior, East Auto Lada a renunţat la ideea de a mai participa la licitaţiile organizate de minister.

Vladimir Orghetchin, directorul societăţii Auto Prezent, care a câştigat majoritatea tenderelor, susţine că „preţurile duble, despre care vorbeşte presa, sunt poveşti“. „Căutaţi răspuns la minister, ei au ales compania noastră din mai multe oferte. Să se ocupe oamenii legii de asta, cu presa nu vrea să vorbesc“, ne-a tăiat-o Orghetchin.

CERCETAŢI PENTRU DEPĂŞIREA ATRIBUŢIILOR DE SERVICIU

Deşi există un dosar penal, procurorii refuză să dea nume. Totuşi, au anunţat că vor audia peste 20 de persoane, inclusiv pe ex-ministrul Mihail Şleahtiţchi, dar şi pe şefii de direcţii Valentin Crudu şi Ion Sobari. Potrivit surselor noastre, ultimul a plecat în concediu de paternitate imediat ce auditorii au venit la Ministerul Educaţiei. Procurorii nu cunosc nici câte dintre autovehicole au fost procurate la preţ dublu.

MONITORIZAŢI DE ACHIZIŢIILE PUBLICE

Dosarul penal a fost deschis pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi pentru comiterea abuzului de serviciu. Vinovaţii riscă de la doi la şase ani de închisoare. Fostul ministru spune că a făcut totul legal, „de fiecare dată fiind monitorizaţi de Agenţia de Achiziţii Publice“. „Ministerul nu a făcut nimic de capul său. De vine este legea, care spune că autorităţile nu pot cumpăra direct de la producători. Aici trebuie să căutăm interesele. Nu ştiu dacă cineva din foştii mei colegi de la minister sunt de vină“, se apără actualul consilier prezidenţial.

S-au stricat prea repede

Anterior, managerii de şcoli s-au plâns că unele maşini s-au defectat prea repede, iar piesele sunt foarte greu de găsit. În total, în cadrul Programului Educaţie de calitate în mediul rural au fost procurate 109 autobuze. Acestea au fost date în folosinţă şcolilor de circumscripţie, pentru a trasporta zilnic elevii din localităţile vecine. Suma iniţială destinată implementării proiectului a fost de 10,17 milioane de dolari, inclusiv 5 milioane grantul AID (Asociaţia Internaţională de Dezvoltare).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite