VIDEO Şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului Orizont din Chişinău, reţinuţi de SIS pentru legături cu o grupare islamistă: „Este comanda lui Erdogan”

VIDEO Şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului Orizont din Chişinău, reţinuţi de SIS pentru legături cu o grupare islamistă: „Este comanda lui Erdogan”

FOTO sis.md

Şapte cetăţeni turci, care activau în calitate de profesori şi în funcţii de conducere la Liceul moldo-turc Orizont, au fost reţinuţi în dimineaţa zilei de joi, 6 septembrie, de ofiţerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, în contextul unei operaţiuni privind prevenirea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

UPDATE 14.55 Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În rezultatul operaţiunii, şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului Teoretic Orizont, instituţie moldo-turcă de învăţământ privat, au fost reţinuţi şi expulzaţi pe motiv că sunt „suspectaţi de legături cu o grupare islamistă”. 

Cei reţinuţi sunt directorul filialei Orizont de la Durleşti, directorul filialei Ciocana, Chişinău, directorul filialei din Ceadâr-Lunga, dar şi câţiva profesori.

Potrivit SIS, acţiunile cetăţenilor au fost supuse monitorizării o perioadă şi, după ce s-a confirmat existenţa riscului la adresa securităţii naţionale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova.

SIS precizează că „niciuna dintre cele 7 persoane, declarate indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova nu au fost reţinute, aşa precum greşit a fost prezentata informaţia în spaţiul public, dar au fost expulzate din ţară”. 

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: