Şapte foşti angajaţi ai Penitenciarului din Lipcani, condamnaţi pentru torturarea unui deţinut

Şapte foşti angajaţi ai Penitenciarului din Lipcani, condamnaţi pentru torturarea unui deţinut

FOTO arhivă

Şapte foşti angajaţi ai Penitenciarul nr.2 din Lipcani, care acum doi ani au scăpat de închisoare după ce Judectoria militară Chişinău îi achitase, au fost condamnaţi la ani grei de detenţie. Procurorii au strâns sufieciente probe asupra vinovăţiei inculpaţilor de torturarea unui deţinut, au contestat atunci sentinţa de achitare pe care au considerat-o ilegală, solicitând pedepse reale cu închisoarea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Chişinău a admis contestaţia procurorilor, recunoscându-i pe cei şapte vinovaţi de comiterea torturii.

Fostul şef al Penitenciarului a primit o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de nouă ani. 

Subalternii acestuia au fost condamnaţi la câte opt ani şi şase luni de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe un termen de zece ani. Totodată, toţi şapte au fost obligaţi să achite părţii vătămate câte 80 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral.  

Decizia Curţii de Apel este executorie, însă poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie.

Procurorii au demonstrat că, pe 7 iunie 2013, inculpaţii l-au escortat pe unul dintre deţinuţii penitenciarului într-un birou de serviciu, unde i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi bastoanele de cauciuc peste diferite părţi ale corpului. Acest lucru s-a întâmplat pentru a-l pedepsi pe respectivul deţinut, care deseori reclama încălcarea drepturilor sale de către administraţia penitenciarului în care-şi ispăşea pedeapsa.

Conform raportului de expertiză medico-legală, victima a fost lovită de cel puţin 11 ori, în rezultat, alegîndu-se cu multiple vătămări şi traumatisme corporale.

Procurorii au aflat despre acest caz, fiind înştiinţaţi la linia fierbinte a Procuraturii de către una din rudele deţinutului.


citeste totul despre: