Şapte ani de la „revoluţia Twitter“ de la Chişinău. Tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit în Piaţa Marii Adunări Naţionale: „7 aprilie e o taină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au scandat „Stop dictaturii“ şi „Jos comuniştii!“ FOTO: AFP
Tinerii au scandat „Stop dictaturii“ şi „Jos comuniştii!“ FOTO: AFP

Astăzi se împlinesc şapte ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009, când mii de tineri au ieşit în stradă pentru a contesta victoria covârşitoare a comuniştilor, cerând răspicat repetarea scrutinului parlamentar. Tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit atunci în Piaţa Marii Adunări Naţionale, a declarat că cele petrecute rămân o taină.

Deşi ştie ce s-a întâmplat în noaptea de 7 aprilie 2009 cu fiul său, bărbatul consideră că tot adevărul despre evenimentele de acum şapte ani nu se va afla prea curând. Victor Boboc a spus, pentru IPN, că, dacă s-ar fi dorit cu adevărat, persoanele care se fac vinovate de moartea fiului său, Valeriu, ar fi fost trase la răspundere.

Bărbatul spune că durerea pierderii fiului nu-l va părăsi toată viaţa. Acesta mărturiseşte că trăieşte cu speranţa că într-o bună zi, adevărul va ieşi la iveală. Victor Boboc presupune că în evenimentele din aprilie 2009 ar fi implicate şi persoane din actuala guvernare, de aceea autorităţile preferă să nu vorbească despre acest lucru. „Ştiţi, parcă nu-i dorită tema asta. Înseamnă că este ceva la mijloc, este un secret, o taină care poate cândva o să iasă la iveală”, a menţionat Victor Boboc.

Tatăl lui Valeriu Boboc consideră că în noaptea de 7 aprilie 2009 nu doar fiul său şi-a pierdut viaţa, dar şi alţi trei tineri. De asemenea, acesta afirmă că la câteva luni după evenimentele din acea noapte, încă două persoane s-ar fi stins din cauza torturilor la care au fost supuşi pe 7 aprilie 2009. În opinia lui Victor Boboc, aceste cazuri au fost însă muşamalizate.

Victor Boboc, a declarat că evenimentele din 2009, au condus, iniţial, Republica Moldova spre o direcţie pozitivă, adică spre calea europeană, însă lucrurile au luat ulterior o întorsătură negativă. „Atunci, prin 7 aprilie, băieţii au schimbat direcţia, cursul Moldovei spre o dezvoltare europeană. Da, sunt probleme, a sărăcit populaţia, dar asta e din cauza guvernării, care a păşit greşit şi nu a făcut reformele aşa cum trebuie. Atunci s-a deschis o cale bună pentru Moldova, a fost stârpit regimul comunist, care nu mai are cale de întoarcere, noi avem numai o direcţie”, a subliniat Victor Boboc. Acesta şi-a exprimat speranţa că totuşi, în Republica Moldova, va fi promovată direcţia europeană de dezvoltare a ţării.

7 aprilie 2009. Rezumatul unei zile fierbinţi

Campania pentru scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009 a fost cea mai încrâncenată din ultimii ani. Exerciţiul democratic de vot a fost precedat de câteva restricţii nedemocratice din partea majorităţii comuniste care guverna ţara, pe atunci, de opt ani.

În ziua alegerilor s-a constatat că au votat şi unele persoane decedate ajunse pe listele de bază, dar şi moldoveni care nu se aflau în ţară la data scrutinului. Turismul electoral a fost şi acesta prezent în mai multe localităţi.

Rezultatele alegerilor au arătat o victorie covârşitoare a Partidului Comunist, 49,48% (60 de mandate). În Parlament au mai intrat membri ai Partidului Liberal - 13.13% (15 mandate), ai Partidului Liberal-Democrat – 12,43% (15 mandate) şi ai Alianţei Moldova Noastră – 9,77% (11 mandate).

Scrutinul a fost contestat şi de partidele politice. Ei s-au mobilizat prin intermediul SMS-urilor şi a reţelelor sociale, fapt ce a determinat presa străină să denumească mişcarea de la Chişinău „Revoluţia Twiter“. legalitatea alegerilor a fost contestată de mai mulţi concurenţi electorali. Mitingul a fost iniţial paşnic. Sutele de tineri au mers la Preşedinţie să-i transmită liderului comunist Vladimir Voronin că epoca lui a apus. Manifestanţii şi-au dat întâlnire a doua zi, de dimineaţă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Pe 7 aprilie, la proteste au venit mii de oameni. Mitingul a degenerat în altercaţii între protestatari şi forţele de ordine şi a dus la devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Însă, biroul lui Voronin nu a avut de suferit în urma actelor de vandalism. Mai mult, a doua zi, preşedintele chiar a fost filmat în biroul său, dând declaraţii.

În seara de 7 aprilie 2009, forţele de ordine au tăbărât asupra a câtorva zeci de manifestanţi ce se mai aflau în piaţă. Intervenţia lor s-a soldat cu moartea unui tânăr şi maltratarea altor câteva zeci. Ulterior, chiar şi ziua în amiaza mare, băieţi sau fete au fost luaţi pe sus din stradă, din parcuri, din autobuze şi duşi în comisariatele de poliţie, fiind învinuiţi de participare la proteste şi obligaţi cu forţa să recunoască acest fapt. Pentru că refuzau, toţi au trecut prin „coridorul morţii“, fiind bătuţi cu cruzime şi umiliţi, unele fete fiind obligate să se dezbrace în pielea goală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite