Înţelegere moldo-ucraineană privind dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă

Înţelegere moldo-ucraineană privind dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă

FOTO IPN

Un grup de lucru moldo-ucrainean va fi creat ca să facă o analiză şi să propună măsuri pentru asigurarea în continuare a dreptului comunităţilor minorităţilor naţionale a ambelor state de a studia în şcoli în limba maternă. La o înţelege în acest sens au ajuns miniştrii Educaţiei din cele două ţări, Monica Babuc şi Lilia Grinevici, în cadrul unei întrevederi la Kiev, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării de la Chişinău, Monica Babuc şi-a exprimat speranţa că acţiunile de implementare a noii Legi a educaţiei din Ucraina nu vor îngrădi dreptul reprezentanţilor minorităţilor naţionale de a studia în limba lor maternă.
 
În acelaşi timp, ministrul ucrainean al Educaţiei, Lilia Grinevici, a subliniat angajamentul autorităţilor ucrainene de a asigura dreptul la educaţie în limba maternă persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale. Lilia Grinevici a manifestat disponibilitatea de a intensifica dialogul bilateral, inclusiv prin implicarea specialiştilor din cele două ministere.
 
Parlamentul de la Kiev a adoptat recent o nouă Lege a educaţiei, art.7 al respectivei legi prevede că sistemul de educaţie din Ucraina se desfăşoară doar în limba de stat. Prima fază a reformei urmează să se aplice din 1 septembrie 2018.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: