Însemn „statalist“ pentru mitropolit. Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, decorat de Marian Lupu cu Ordinul „Bogdan Întemeietorul“, contestat anterior de istorici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distincţia a fost instituită de fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin, cu ocazia controversatei „aniversări a 650-a a statalităţii moldoveneşti".

Mitropolitul Moldovei şi al Întregii Moldove Vladimir a devenit cel de-al doilea cavaler al Ordinului „Bogdan Întemeietorul" din Republica Moldova. Decretul semnat de preşedintele interimar Marian Lupu spune că distincţia i-a fost conferită „pentru merite deosebite în opera de renaştere spirituală şi morală a societăţii, contribuţie la promovarea valorilor creştin-ortodoxe şi la restaurarea obiectivelor de cult".

Este primul ordin de acest fel oferit de Marian Lupu, după ce aproape doi ani aceste distincţii, instituite de fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin, au stat neîntrebuinţate într-un safeu la Banca Naţională a Moldovei. Voronin apucase să-l decoreze doar pe scriitorul Ion Druţă, în septembrie 2009, cu două zile înainte de a lăsa pentru totdeauna fotoliul prezidenţial.

Fostul şef interimar al statului Mihai Ghimpu a refuzat categoric să ofere vreun Ordin „Bogdan Întemeietorul". „N-am semnat şi nici nu voi semna vreun decret de conferire a acestei distincţii «politizate» de comunişti. Să nu ne batem joc de istorie şi strămoşi!", declara atunci Ghimpu.

Aniversare contestată

Vorba e că ordinul a fost instituit cu ocazia a „650 de ani de la întemeierea Ţării Moldovei", aniversare ce urma să fie marcată cu mult fast în 2009, dar care a fost contestată de mai mulţi istorici, ca tentativă de falsificare şi politizare a adevărului istoric de către guvernarea comunistă şi adepţii aşa-numitului „curent statalist". Or, aceştia încercau astfel să inoculeze ideea că Moldova ar avea o statalitate de veacuri (care porneşte de la Domnitorul Bogdan I) şi nu ar fi un teritoriu românesc. Evenimentele postelectorale din aprilie 2009 şi schimbarea Puterii în urma alegerilor anticipate au dat peste cap programul aniversar al comuniştilor. Astfel, au rămas neconferite atât cele 500 de ordine „Bogdan Întemeietorul", cât şi 2.000 de medalii jubiliare „650 de ani de la întemeierea Ţării Moldovei".


Istoricul Andrei Eşanu nu vede o problemă în a utiliza ordinele. „Fanfaronada «650 de ani» a eşuat, de ce n-am trece peste şi n-am folosi aceste ordine, dacă tot au fost instituite?", spune istoricul. Şefului Secţiei distincţii şi heraldică de la Preşedinţie, Vladimir Bogdan, a spus că Marian Lupu ar putea oferi astfel de ordine la 27 august, cu ocazia aniversării a 20-a de la declararea Independenţei.

3.000 de lei un „Bogdan"

500 de ordine „Bogdan Întemeietorul", comandate în martie 2009 la Monetăria din Moscova, au costat Bugetul de stat 1,5 milioane de lei, 3000 de lei fiecare, fiind confecţionate din argint, aur şi pietre semipreţioase. După evenimentele din aprilie 2009, acestea au fost transmise pentru păstrare la Banca Naţională. Ca importanţă, este a treia distincţie supremă de stat, după Ordinul Republicii şi Ordinul „Ştefan cel Mare".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite