Încă un dosar penal pe numele lui Viorel Morari. Procurorii îl acuză de îmbogăţire ilicită şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari, arestat pentru abuz în serviciu şi fals în acte publice, s-a ales cu încă un dosar penal. Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a anunţat că Viorel Morari este acuzat de îmbogăţire ilicită şi spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Fostul procuror riscă până la şapte ani de închisoare.

Temei pentru iniţierea acestui dosar au servit materialele jurnalistice, verificate şi confirmate în cadrul procesului penal de către instituţiile de stat abilitate, care relatau despre caracterul disproporţionat al veniturilor declarate de ex-procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie în raport cu situaţia materială reală a membrilor familiei şi rudelor acestuia.

De notat că procurorul Viorel Morari şi-a început cariera de procuror în anul 2002. Din anul 2007 a deţinut funcţii de conducere în Procuratură, iar începând cu 2016 până de curând - funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie.

Acţiunile de spălare de bani se prezumă a fi comise prin intermediul membrilor familiei sale, dar şi ale altor persoane apropiate, înrudite, interpuse, inclusiv persoane juridice.

Aria de acţiune este una transnaţională şi se extinde atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi ale altor state europene, cum ar fi: Polonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Ucraina, fiind implicate persoane fizice şi juridice rezidente ale statelor menţionate,  fapt ce determină complexitatea anchetei şi necesitatea formulării mai multor comisii rogatorii.

Astfel, s-a stabilit o supoziţie rezonabilă că, persoanele care au fondat şi au administrat SRL „Irarom-Grup” (Irarom citit invers este Morari – numele de familie a persoanei vizate), în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depăşit substanţial veniturile înregistrate oficial la instituţiile abilitate de stat.

Potrivit materialelor, mama şi fratele procurorului au fondat şi, respectiv, administrat această firmă, înregistrată la Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova în anul 2013.

Deşi, pe parcursul anilor 2013 – 2014, mama procurorului a obţinut venituri oficiale de circa 2.500 lei, în anul 2014 ea a efectuat 9 tranzacţii de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei, „pentru majorarea capitalului statutar” în sumă totală de 3,8 milioane de lei.

În anul 2014 întreprinderea „Irarom-Grup” a construit şi dat în exploatare, în satul de baştină a procurorului, o staţie de alimentare cu produse petroliere şi gaz lichefiat, valoarea obiectului constituind 3,5 milioane de lei.

Începând cu anul 2015 firma dezvoltă activitatea cu privire la producerea, transportul, distribuţia şi comercializarea energiei electrice, iar în perioada 2016 - 2018 realizează instalarea, în nordul republicii, a 3 instalaţii de producere a energiei din surse regenerabile eoliene, valoarea totală a investiţiilor fiind de peste 14,2 milioane de lei.

Potrivit declaraţiilor fiscale pentru anii 2016 - 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei.

De asemenea, la cererea directorului firmei şi după intervenţia lui Viorel Morari, Consiliul de Administraţie al ANRE, a aprobat şi menţinut un tarif de 1,13 lei/kW, majorând capacitatea instalaţiei de la 1.300 kW la 3.900 kW.

Pentru comparaţie, pentru alte 10 companii similare, ANRE a aprobat tarife cuprinse între 0,68 – 1,01 lei/kW pentru energie electrică din sursă regenerabilă eoliană cu o capacitate de la 1300 de kW şi mai mult.

Concomitent, au fost investigate şi investiţiile în bunuri imobile ale familiei, părinţilor şi fratelui procurorului.

Potrivit datelor oficiale, în perioada anilor 2013-2018:

-  Mama procurorului a obţinut venituri oficiale de circa 113 mii lei,

-  Tatăl - venituri oficiale în mărime de 46 mii lei,

-  Fratele - venituri oficiale în mărime de 786 mii lei.

Totuşi, în intervalul anilor 2012 - 2019, părinţii acestuia, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial, aflându-se în permanenţă pe teritoriul republicii, au achiziţionat 4 imobile în municipiul Chişinău, estimate la peste 179 mii de euro.

În perioada 2013-2019 mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinaţie agricolă, pentru construcţii şi grădină cu o suprafaţă totală de 18 hectare, 2 case de locuit şi construcţii accesorii cu suprafaţa totală de 192 m.p. – toate estimate la circa 28 000 Euro.

În perioada 2015-2018 fratele acestuia a procurat /primit donaţie 87 de terenuri agricole şi pentru construcţie cu suprafaţa totală de 45 ha, 1 casă de 93 m.p. şi 1 construcţie accesorie cu suprafaţa de 10 m.p., valoarea de piaţă a acestora, la momentul achiziţionării, fiind de circa 50 mii Euro.

Totodată, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, împreună cu persoana cu care se află în căsătorie civilă - la fel procuror, nu deţin cu drept de proprietate nici un bun imobil sau mobil, inclusiv nici unul dintre automobilele pe care le-a folosit începând cu anul 2014.

Anterior, Autoritatea Naţională de Integritate a efectuat un control al veniturilor şi proprietăţilor lui Viorel Morari, însă nu a constatat careva nereguli, deşi toate informaţiile prezentate de către SIS şi Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor indicau contrariul. În aceste condiţii, informaţiile acestor două structuri au fost examinate prioritar, confirmându-se bănuiala cu privire la infracţiunile de ”îmbogăţire ilicită” şi ”spălare de bani”.

Acţiunile membrilor familiei fostului procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie şi a persoanei juridice SRL”Irarom-Grup” sunt cercetate în cadrul unei alte cauze penale, sub aspectul infracţiunii de ”spălare de bani”.

În context, în vederea recuperării bunurilor infracţionale, actualmente, la solicitarea Procuraturii Generale, Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale, realizează, în conformitate cu Codul de procedură penală, investigaţii financiare paralele, iar Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor cercetează schema complexă de spălare de bani.

În prezent, fostul Procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie este vizat şi în alte câteva procese penale, gestionate de Procuratura Generală, despre care procurorii vor informa suplimentar, la moment, divulgarea anumitor date fiind în defavoarea anchetei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite