Încă un cetăţean a fost răpit în Transnistria de câţiva indivizi mascaţi. Promo-LEX cere preşedintelui şi premierului să se implice în acest caz

Încă un cetăţean a fost răpit în Transnistria de câţiva indivizi mascaţi. Promo-LEX cere preşedintelui şi premierului să se implice în acest caz

Asociaţia Promo-LEX cere în regim de urgenţă preşedintelui, premierului şi Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă rapid acţiuni eficiente pentru stabilirea locului unde se află Adrian Glijin, precum şi eliberarea imediată şi necondiţionată a acestuia din detenţia ilegală.

Adrian Glijin a fost răpit de cinci persoane mascate. S-a întâmplat miercuri, 7 octombrie, în jurul orei 13.00, pe un câmp din apropierea localităţii Cuzmin, raionul Camenca. Bărbatul are 41 de ani, este căsătorit şi are trei copii, unul dintre care este minor, transmite IPN.

Astăzi dimineaţa, în intervalul orelor 04.00 – 07.00, alte câteva persoane în civil au intrat în domiciliul acestuia din localitatea Cuzmin (Camenca), în prezenţa copiilor şi soţiei lui Adrian Glijin, au percheziţionat domiciliul, fiind preluate toate sursele de stocare a informaţiei, precum: laptop, tabletă, telefoane, inclusiv bunurile care aparţin soţiei, cumnatului şi copilului. În timpul acestor acţiuni, unul din civili a menţionat că Adrian Glijin este acuzat de „ trădare de patrie”.

Promo-LEX cere Procuraturii Generale să investigheze cazul răpirii lui Adrian Glijin prin prisma prevederilor Codului Penal al Republicii Moldova, să pornească o cauză penală şi să depună eforturi considerabile întru tragerea la răspundere penală a persoanelor care au participat la răpirea şi privarea de libertate acestuia, iar misiunilor diplomatice, Misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control şi Avocatului Poporului să monitorizeze situaţia respectării drepturilor lui Adrian Glijin şi să condamne comportamentul abuziv al structurilor de facto din regiunea transnistreană.

Asociaţia Promo-LEX îşi exprimă îngrijorarea privind numărul tot mai mare a cazurilor de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului în regiunea de est a Republicii Moldova, în special a celor de răpire a persoanelor.

În aceste zile, Asociaţia Promo-LEX a fost informată şi despre alte cazuri de răpire a persoanelor de către structurile de facto ale regiunii transnistrene. Aparent, consideră Asociaţia, situaţia epidemiologică şi efectele declarării de către administraţia de facto de la Tiraspol a stării de urgenţă, este utilizată pentru consolidarea controlului efectiv în regiunea transnistreană prin măsuri de intimidare a locuitorilor din Zona de Securitate şi cazuri grave de încălcare a drepturilor fundamentale ale oamenilor.

În data de 7 octombrie, şi un ofiţer din cadrul Inspectoratului de Poliţie Floreşti a fost răpit din curtea casei, în oraşul Camenca din regiunea transnistreană. Procuratura Generală a iniţiat un dosar penal „pe faptul răpirii unei persoane” şi „uzurpare de calităţi oficiale” de către angajaţii structurilor de forţă ale autoproclamatei rmn. Dosarul a fost transmis în gestiunea PPCOCS.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările