În Republica Moldova s-ar putea permite cultivarea cânepei

În Republica Moldova s-ar putea permite cultivarea cânepei

FOTO arhivă

Un proiect de hotărâre de Guvern, supus dezbaterilor publice pe particip.gov.md, va permite cultivarea cânepei pentru extragerea de fibre, biomasă, uleiuri şi pentru fabricarea de produse alimentare şi farmaceutice. Pentru a cultiva această plantă se va cere autorizaţie, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În nota informativă a proiectului se menţionează că folosirea soluţiilor oferite de natură pot promova un mod sănătos de viaţă. Pe vremuri cânepa a asigurat omenirea cu hrană, uleiuri vegetale, haine, materiale de construcţie antiseptice şi ecologice pentru construcţia caselor.

Din motive comerciale a fost introdusă speculativ pe plan mondial prohibiţia cultivării plantei de cânepă. China, care astăzi este cel mai mare producător de produse din cânepă de pe glob, la fel ca şi Canada, Olanda etc, şi care nu a urmat prohibiţia impusă şi a rămas pe piaţă, produce astăzi mărfuri de o importanţă majoră pentru dezvoltarea durabilă a economiei naţionale, precizează ministerele care semnează proiectul în cauză.

„Cânepa industrială este planta care poate asigura, fără îndoieli, independenţa energetică naţională şi dezvoltarea rurală durabilă în ţările preponderent agrare, cum este şi Republica Moldova. Cânepa Industrială are un potenţial industrial şi horticol deosebit”, se mai spune în nota informativă.

Dacă va fi dezvoltată procesarea cânepei pentru fibre şi seminţe, Moldova va deveni un furnizor şi exportator de produse derivate destul de solicitate pe pieţele globale în creştere spectaculoasă: farmaceutice, alimentare, textile, constructoare de maşini şi avioane şi alte industrii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: