În Moldova ar putea apărea o instanţă care va examina plângerile până la adresarea la CEDO

În Moldova ar putea apărea o instanţă care va examina plângerile până la adresarea la CEDO

Curtea Constituţională FOTO: Adevărul

Ministerul Justiţiei anunţă iniţierea procesului de elaborare a cadrului normativ pentru crearea unei structuri care va examina plîngerile individuale ce vizează pretinse încălcări ale Convenţiei europene a Drepturilor Omului, până la adresarea la CEDO.

Ştiri pe aceeaşi temă

Demersul are drept scop garantarea la nivel naţional a dreptului la un recurs efectiv, prevăzut de art. 13 din Convenţia Europeană pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Potrivit unui comunicat al ministerului, noua instanţă este necesară pentru filtrarea volumului de cereri adresate la CEDO, dar şi ca respectarea drepturilor omului să fie asigurată în primul rând de către autorităţile naţionale, care „sunt mai bine plasate să facă acest lucru, să acţioneze şi să oprească oricare pretinsă încălcare a Convenţiei“.

„Urmează să găsim formula potrivită, poate fi în competenţa Curţii Constituţionale, ori a Curţii Supreme de Justiţie, ori o instituţie separată. Deocamdată a fost iniţiat procesul, suntem în aşteptarea propunerilor, după care vom elabora reglementările. Acestea vor fi discutate public, apoi vor fi propuse Guvernului“, a explicat ministrul Oleg Efrim.

Potrivit lui, noul mecanism va putea duce la reducerea numarului de cereri depuse la Înalta Curte.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: