În Moldova a fost lansat un program ce încurajează implicarea femeilor în politică

În Moldova a fost lansat un program ce încurajează implicarea femeilor în politică

Programul promovează sporirea prezenţei femeilor în viaţa politică

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), cu sprijinul mai multor parteneri, a lansat programul „Îmbunătăţirea participării femeilor în politică prin sporirea capacităţilor şi suport extins”, pentru a încuraja femeile să fie mai active în viaţa politică, transmite IPN. În prezent, în Parlamentul Republicii Moldova doar 19% dintre funcţiile cu decizie politică sunt ocupate de către femei, iar în consiliile municipale – 17%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sporirea nivelului de participare a femeilor în politică şi la luarea deciziilor este fundamentală pentru democraţie şi esenţială pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, s-a menţionat la o reuniune organizată de către ONU în Moldova, Ambasada Suediei şi organizaţiile societăţii civile.

„Republica Moldova s-a angajat la nivel internaţional să creeze mai multe oportunităţi pentru participarea mai multor femei la luarea deciziilor în toate domeniile”, a spus Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident ONU şi reprezentant PNUD în Moldova. „Ţările care au asigurat mai multe oportunităţi pentru femei în politică la nivel naţional şi local au atins un nivel mai mare de progres pentru fiecare om”, a subliniat oficialul ONU.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor (CEDAW), care a evaluat Moldova în octombrie 2013 privind realizarea angajamentelor ce ţin de împuternicirea femeilor şi egalitatea genurilor, a reiterat persistenţa atitudinilor patriarhale şi a stereotipurilor profund înrădăcinate în ceea ce priveşte rolul şi responsabilităţile femeilor şi bărbaţilor în familie şi în societate. Comitetul a recomandat Guvernului să depună mai multe eforturi în domenii în care femeile, inclusiv cele din grupurile minorităţilor etnice şi cele cu dizabilităţi, sunt subreprezentate sau dezavantajate.

Ambasadorul Suediei în Moldova, Ingrid Tersman, a subliniat că, Moldova are un potenţial nerealizat prin femeile sale, multe din ele dorind să participe activ la dezvoltarea ţării. „Am încrederea că programul nostru va contribui la implicarea mai multor femei în luarea deciziilor politice pentru beneficiul întregii ţări”, a subliniat diplomatul. Programul va contribui la sporirea nivelului de participare a femeilor în politică şi la luarea deciziilor, inclusiv prin revizuirea legislaţiei, politicilor şi prin măsuri speciale. Se va lucra cu partidele politice, instituţiile media, Comisia Electorală Centrală şi administraţiile publice pentru a promova procesul de nominalizare a femeilor candidate, inclusiv printre grupurile marginalizate de femei, şi pentru a încuraja participarea şi dezvoltarea capacităţilor acestora în alegeri.

„Asigurarea egalităţii de gen în viaţa politică este o precondiţie fundamentală pentru edificarea unei societăţi durabile. Când femeile sunt implicate în toate aspectele vieţii politice, inclusiv în calitate de membri ai parlamentului, societatea este mai echitabilă şi democraţia este mai consolidată”, a spus Sorin Mereacre, preşedintele Fundaţiei Est-Europene.

Programul „Îmbunătăţirea Participării Femeilor în Politică în Moldova” va fi implementat din 2014 până în 2016 şi are un buget de 2,9 milioane de dolari, oferit de Guvernul Suediei. Programul e implementat de agenţiile ONU (UN Women şi PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europenă şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările