În Chişinău va apărea prima parcare automatizată

În Chişinău va apărea prima parcare automatizată

IFOTO simbol

În Capitală va fi construită prima parcare automatizată. Este vorba despre un proiect care va fi implementat de autorităţile municipale în colaborare cu Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) şi Agenţia Proprietăţii Publice (APP), transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totodată, municipalitatea urmează să semneze un acord de parteneriat cu UTM pe diferite domenii de intervenţie, începând cu cea de consultanţă şi finalizând cu cea de participare activă la expertizarea proiectelor pe care le implementează Primăria.

Solicitat de IPN, rectorul UTM, Viorel Bostan, a menţionat că, în prima etapă a proiectului, aportul Universităţii Tehnice constă în oferirea spaţiului pentru amplasarea acestei parcări, în curtea universităţii. Potrivit lui, studenţii şi cadrele didactice din cadrul UTM urmează să studieze sistemul de automatizare a acestei parcări şi apoi să analizeze ce modificări ar putea fi făcute în funcţie de necesităţile locului de amplasare.

,,Este vorba de o parcare supraetajată, unde 3-4 maşini pot fi puse una deasupra alteia. E un sistem de tip ascensor care se mişcă pe orizontală şi verticală. Vine proprietarul maşinii, introduce codul de acces, achită prin telefon sau printr-un card. Dacă sunt locuri disponibile, platforma coboară, el îşi pune maşina pe această platformă, intra în parcare, după care iese, apasă butonul şi maşina este stocată. E un sistem robotizat de stocare a automobilelor”, a explicat rectorul.

Viorel Bostan a precizat că este vorba de o parcare automatizată, unde intervenţia omului este redusă la minim. Rectorul a subliniat că astfel de parcări există în multe oraşe moderne. ,,Această parcare este ca o primă deschidere a Universităţii faţă de Primărie, în contextul unor soluţii-plan pentru oraş. Parcările respective sunt parcări automatizate. Lansăm primul prototip ca să-l studiem cum funcţionează, ca pe urmă să venim şi cu alte soluţii”, a spus acesta.

,,Am discutat implicarea Universităţii în mai multe proiecte SMART, proiecte digitale pentru rezolvarea problemelor Chişinăului, inclusiv cu implicarea cadrelor didactice şi studenţilor în elaborarea sistemelor de management a traficului, sisteme de monitorizare a calităţii aerului, sisteme de management al transportului public. Toate aceste soluţii noi le discutăm, ca să vedem cu ce ne putem implica în rezolvarea problemelor urbane. Ne bucură faptul că astfel de parcare va fi plasată pe teritoriul Universităţii. Va fi o construcţie supraetajată temporară, o chestie modulară care are nevoie doar de un teren betonat pe care să fie ridicată”, a adăugat Viorel Bostan.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările