În 2018 va fi lansat controlul comun moldo-român la trei puncte de frontieră

În 2018 va fi lansat controlul comun moldo-român la trei puncte de frontieră

FOTO IPN

Pe parcursul anului 2018 va fi lansat controlul comun moldo-român la trei puncte de frontieră. Este vorba de punctele: Cahul-Oancea, Costeşti-Stânca şi Lipcani-Rădăuţi. Directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a declarat joi, 4 ianuarie, că deja a fost elaborat proiectul de acord interstatal dintre România şi Moldova privind trecerea la controlul comun, documentul se află la avizare de către partea română, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui Vitalie Vrabie, efectuarea controlul comun va permite optimizarea investiţiilor de întreţinere, dar şi fluidizarea traficului.

Directorul general al Serviciului Vamal a mai spus că în 2018 vor începe lucrările de modernizare şi extindere a posturilor vamale Leuşeni, Sculeni şi Giurgiuleşti. Bugetul proiectului este de 5 milioane de euro, dintre care peste 3,2 milioane constituie finanţarea UE, iar aproape 1,8 milioane sunt din bugetul Republicii Moldova. Semnarea acordului de finanţare cu UE este planificată pentru luna mai. 

Tot pentru anul curent este anunţată construcţia a trei zone de control vamal la Costeşti, Sculeni şi Giurgiuleşti, după modelul celei de la Otaci, menite să faciliteze traficul şi exportul. O altă prioritate anunţată este construcţia a trei terminale interne în Birourile vamale Chişinău, Cahul şi Bălţi. La fel, se propune crearea unui centru de inteligenţă pe dimensiunea antifraudă şi a altuia de excelenţă pentru instruirea continuă a inspectorilor vamali.

Totodată Vitalie Vrabie a anunţat că în drum spre Republica Moldova sunt două scanere oferite de către Guvernul Chinei pentru postul vamal Aeroportul Internaţional Chişinău şi postul feroviar Ocniţa 1.

citeste totul despre: