450 de artişti se adresează cu un demers către preşedinte şi premier

450 de artişti se adresează cu un demers către preşedinte şi premier

Peste 450 de artişti, autori şi interpreţi autohtoni se adresează lui Igor Dodon şi premierului Ion Chicu cu privire la numirea unui nou director la Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală. Semnatarii demersului solicită organizarea unei întrevederi cu premierul pentru a prezenta mai multe detalii privind riscurile pentru artişti şi soluţiile propuse pentru numirea în funcţia de director AGEPI a unei persoane profesioniste, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Asociaţiei naţionale „Copyright”, compozitorul Liviu Ştirbu, a declarat că pe parcursul mai multor ani, activitatea organizaţiilor de gestiune colectivă a avut caracter haotic şi departe de a apăra şi proteja interesele artiştilor, autorilor şi interpreţilor autohtoni. Majoritatea organizaţiilor colectau remuneraţia fără a efectua achitările corespunzătoare către titularii de drepturi. Potrivit lui, abia în ultimele cinci luni, după plecarea din funcţie a fostei directoare AGEPI, Lilia Bolocan, în sfârşit s-a atestat o abordare sistemică, echitabilă şi corectă faţă de artiştii, autorii şi interpreţii autohtoni, aceştia fiind ascultaţi şi auziţi de actuala conducere a AGEPI, care a demonstrat că artiştii autohtoni sunt o prioritate a instituţiei de profil.

„De altă parte, am aflat din presă despre intenţia Guvernului de a numi în funcţia de Director general AGEPI pe avocatul Marin Domente, despre care se vehiculează că ar putea fi o persoană compromisă, care prin acţiunile sale a prejudiciat interesele artiştilor autohtoni şi imaginea Republicii Moldova la nivel internaţional. Marin Domente este avocatul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale, organizaţie care nu ne reprezintă şi care a colectat pe seama noastră remuneraţii de peste 4,5 milioane de lei, dar nu a achitat titularilor de drepturi remuneraţia care li se cuvine, prejudiciindu-i pe artişti şi bugetul de stat. Pe acest fapt, a fost sesizată Procuratura. Ar trebui oare să ne aşteptăm la reprezentarea acesteia de către Marin Domente, iarăşi prejudiciind drepturile artiştilor, autorilor şi interpreţilor autohtoni?”, a declarat Liviu Ştirbu.

Preşedintele „Copyright” a menţionat că avocatul Marin Domente a fost implicat într-un dosar care a dus la prejudicierea drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor cu renume mondial – Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss şi Trussardi, reprezentând în instanţă un agent economic de lângă Piaţa Centrală. În opinia artiştilor, prin aceasta a fost prejudiciată imaginea Republicii Moldova la nivel internaţional. Totodată, „acest dosar a provocat scandal guvernamental şi a fost apreciat ca o situaţie excepţională şi ieşită din comun”.

„Nu mai vrem experimente pe seama artiştilor, autori şi interpreţi din Republica Moldova”, se spune în demersul artiştilor. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: