395 de moldoveni, vaccinaţi în afara rândului

395 de moldoveni, vaccinaţi în afara rândului

395 de persoane au fost vaccinate în prima etapă de imunizare deşi nu erau lucrători medicali, asistenţi sociali sau persoane din centre de plasament, a anunţat astăzi, 6 aprilie, Ninel Revenco, coordonatorul Campaniei de vaccinare anti-COVID-19, la o conferinţă de presă, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Revenco a specificat că aceste persoane au fost înregistrate ca „alte categorii” şi ele nu ar fi trebuit să fie vaccinate în prima fază, astfel că lucrătorii medicali care i-au imunizat au admis abateri. Analiza a arătat că nu întotdeauna s-a respectat ordinea înregistrarii, în unele centre de vaccinare. Dacă vor fi sau nu sancţionaţi angajaţii din medicină care au imunizat în prima etapă şi alte categorii de salariaţi va decide Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Este regretabil când cineva doreşte să se vaccineze în afara rândului şi decide să meargă peste persoanele cu risc sporit de infectare, a menţionat Ninel Revenco.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare a precizat că vaccinarea se amână dacă persoana are COVID-19 şi boala decurge într-o formă uşoară sau grav-medie, iar imunizarea ar putea să se producă peste 10-14 zile după însănătoşire. Persoana care a făcut o formă gravă de coronavirus şi care a primit transfuzie de plasmă ar putea să se vaccineze împotriva COVID-19 peste 90 de zile după însănătoşire. Persoanele care au imunodeficienţe, cum ar fi pacienţii HIV-pozitivi sau care suferă de hepatite cronice, la fel vor fi vaccinate, doar că „răspunsul imun la aceste persoane poate fi mai puţin exprimat ca la alţi pacienţi”, a relevat Ninel Revenco.

În privinţa femeilor insărcinate, nu există o recomandare clară dacă ele trebuie sau nu să se vaccineze. În unele ţări europene se încurajează imunizarea gravidelor, în special în ultimul trimestru de sarcină, astfel ca pruncul să se nască cu anticorpi la COVID-19. Femeile care alăptează, dacă fac parte din grupul de risc şi au boli cronice, se recomandă ca şi ele să se vaccineze, astfel că nou-născuţii vor primi anticorpi prin laptele matern, a explicat Ninel Revenco.

Persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, care suferă de obezitate, la fel vor fi vaccinate, pentru că intră în grupul de risc pacienţi cu boli cronice, doar că situaţia va fi analizată în mod individual şi se va ţine cont de starea de sănătate a pacientului la acel moment, iar în acest caz acordul pentru vaccinare îl va da nu doar pacientul, dar şi medicul de familie care monitorizează bolnavul.

Minorii pot fi vaccinaţi doar cu serul Pfizer, care permite vaccinarea persoanelor de la o vârstă de 16 ani. Ultimele studii au arătat că Pfizer este eficient şi pentru copiii de la 12 la 16 ani, iar în unele state se vaccinează deja şi această categorie de copii. COVID-19 în rândul copiilor lasă sechele de lungă durată, a atenţionat Ninel Revenco.

„Vaccinul Pfizer, AstraZeneca şi Moderna sunt eficiente şi împtriva noilor tulpini ale coronavirusului, iar Pfizer s-a dovedit a fi eficient şi împotriva tulpinii sud-africane, mai puţin AstraZeneca. Deocamdată, în regiunea nu a fost confirrmat noua tulpină sud-africană, a precizat Ninel Revenco.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările